Yhdysvalloissa suunitellaan roskapankkia. Kyseessä ei ole erään Kalliolaisen juottolan leviämisestä jenkkimarkkinoille franchise-ketjun muodossa, vaikka Roskapankin saavuutukset laman ja työttömyyden aiheuttaman masennuksen torjunnassa ovat kiistattomat. Suomen lama tuli ja meni, mutta Roskapankista saa edelleen tuopin kahden euron hintaan, ja moni asiakas on jäänyt sille tielle. Edullinen alkoholi ei kuulostaa hyvältä idealta, kun taas ongelmaluottojen kerääminen valtiolliseen roskapankkiin köyhien asuntovelallisten ja köyhien pankkien auttamiseksi saattaa kuulostaa hyvältä.
Enronin kriisin jälkeen (yhtiön hallitus peukaloi kirjanpitoa, kasvattaakseen osakekurssia, kunnes homma lähti lapasesta) Yhdysvalloissa kiristettiin osakeyhtiöiden kirjanpitolainsäädäntöä. Enää arvopapereiden hinnaksi ei saanut laittaa mitään muuta kuin niiden sen hetkinen markkina-arvo. Näin tiukkaa sääntelyä ei taida olla missään muualla kuin Atlantin takana ja kumoaa aika hyvin väitteen, että jenkkipoliitikot tekevät sen, minkä yritykset käskevät. Noo, sitten tuli tämä finanssi kriisi ja ensimmäinen pankki kaatui. Seurasi epäluulo; kenellä muilla on roskalainoja halussaan. Kun markkinoilla on epävarmuutta, sijoittajat myyvät paniikissa ja pitävät rahansa käteisenä tietoa odottelessa. Ketään ei siis kiinostanut ostaa pankkien lainakirjoja, joten kirjanpidossa pankkien taseet laskivat hyvin paljon ja hyvin nopeasti. Tietenkin valtava enemmistö asuntolainallisista tulisi yhä maksamaan kuukausieräänsä, mutta kun laina-ajat ovat pitkät, niin pankit eivät voineet imeä niiden saatavia hetkessä. Pankit eivät myöskään lainanneet toisilleen, koska mikä tahansa pankki saattoi kaatua millä hetkellä hyvänsä ja pankit alkoivat kärsiä kroonisesta käteispulasta.
Vastaavaa tilanne koettiin Suomessa laman aikoihin. Rahaa oli jaettu vapaasti, jokaiselle kuka sitä pyysi, mutta sitten ei kaikilla ollutkaan varaa maksaa takaisin. Jotta pankit eivät kaatuisi, Suomen valtio keräsi pankkien ongelmaluotot itselleen. Se oli varmaankin ihan fiksusti tehty, koska Suomen pankkisektori poikkeaa suuresti Yhdysvaltojen vastaavasta. Suomessa ihmisten talletukset ja lainat tulevat samasta lähteestä, joten pankkien pelastaminen pelasti myös ihmisten talletukset ja sitä kautta nykytaloudelle välttämättömän luottamuksen finanssisektoriin. Yhdysvalloissa taas kielettiin jo 1938 talletustoiminnan ja luotonantotoiminnan sisältyvään samaan yritykseen. Eli kaikki asuntoluotto ja rahoitusyhtiöt ovat vain sitä itseään.
Nämä yritykset tekivät huonoja ratkaisuja. Heidän riskianalyyseissä valtio tuli aina apuun kun pahin mahdollinen skenaario toteutui. Jos näin on tehty aikaisemminkin, niin miksei nytkin. Tällä hetkellä pankit panttaavat omia roskalainoja, koska uskovat valtiollisen roskapankin toteutuvan. Muutenhan ne myisivät velkakirjat eteenpäin alihintaan ja jatkaisivat toimintaa melko normaalisti, mitä nyt muutama pankki menisi konkkurssiin. Mutta Bushin hallinto haluaa tukea finanssisektoria lunastamalla roskalainat itselleen. Projektin hintalappu on 700 miljardia dollaria. Irakin sota on maksanut tähän mennessä 500 miljardia. Toki, valtio saa suurimman osan lainoista takaisin, joidenkin arvioiden mukaan yli 600 miljardia. Eli varsinaiseksi hinnaksi tulee noin sata miljardia, varsin maltillinen luku kun maatalouden tukemiseen menee kuusikymmentä miljardia vuodessa. Mutta näihin hintoihin ei ole laskettu verojen korotusten kustannuksia ja sitä, että pankit voivat nyt aloittaa valmistelut seuraavaa kriisiä varten, kun tietävät, että valtio tulee aina apuun.
Tässä on luonnos roskapankkiehdotuksesta. Käykää katsomassa kahdeksas kohta. Se sanoo jotakuinkin seuraavaa: Kongressi myöntää rahat, jonka jälkeen valtionvarainministeri voi käyttää ne mielensä mukaan vaikkapa omien pankkiirikaverien avustamiseen vailla mitään juridista vastuuta.
Minun kai pitäisi olla iloinen kun kaikki rahat ovat jenkkien pörsseissä kiinni, mutta olen pettynyt. Kapitalismin mallivaltio turvautuu aina sosiaalidemokratiaan kun menee vähän huonommin. Kuten Reagan aikoinaan sanoi: "Most scary words in english language are: I am from government and I'm here to help you."
1 kommentti:
Tais kaatua roskapankkihanke. "Kapitalismissa voitot yksityistetään ja tappiot kansallistetaan" ei toteutunutkaan siis tällä kertaa.
Amerikkalaisista investointipankkiireista vielä sen verran, että siinä vaiheessa kun tajusivat minkälaista moskaa luotiinkaan, paketoitiin lainat kivalta näyttävään pakettiin muiden arvopapereiden kanssa ja kun päälle lätkäistiin kolmen A:n pakettipaperit löydettiin niille ostaja jenkkilän ulkopuolelta (missä luotonluokittelijoiden vastuu??); ovelia tyyppejä nuo pankkiirit.
Olisiko esim. UBS saanut myydä subprime-paperinsa myös (nyt jo ennen perustamista kaatuneelle) roskapankille?
Blogis on muuten virkistävää luettavaa. Tsemii jatkoon
T. Kananen
PS. Etkai ollu siinä kolarissa mikä tänneki uutisoitiin?
Lähetä kommentti