torstai 18. syyskuuta 2008

Sokka... lepo. Sokka, irti!

"Sijoittaja, kohta sataa tulosvaroituksia"
"Jo kolmas tulosvaroitus tänään"
"Keskuspankit yhteiseen pelastusoperaatioon"
"Näissä pörsseissä palaa pahiten"
"Kaikki hapantuneet vuodessa. Aivan kaikki."

Siinä on viisi kuudesta pääuutisesta talouden iltalehden a.k.a Kauppalehden nettisivulla tällä hetkellä. 2535 miljardia euroa on hävinnyt maailman pörssien arvosta tällä viikolla, se on viisikymmenentäkuusi kertaa enemmän kuin Suomen valtion budjetti tänä vuonna.

Belgradin pörssissä lasku on ollut loivaa, Albanian pörssistä on vaikeaa sanoa. Jos haluatte nostalgisen fiiliksen 90-luvun alun nettisivusuunittelusta ja toteutuksesta, kannattaa käydä sen kotisivulla. Kosovossa ei ole pörssiä, joten ei ole arvon laskuakaan. Se on sääli, arvonlasku tarkoittaa sitä, että on jotain minkä arvo voi laskea.

Venäjä vie viikon "en näe pahaa, en kuule pahaa, en puhu pahaa" palkkinnon. Venäjän kaksi pörssiä ovat olleet avattuna runsaan päivän tämän viikon aikana ja siihen se todennäköisesti jää. Pörssisuhdanteethan ovat erään teorian mukaan lähinnä psykologisia ilmiöitä. Moskovassa on otettu holhoava asenne: "Kulta pieni, sulla on paniikkikohtaus, en mä voi antaa sun myydä tai ostaa". Jännä nähdä miten tämä onnistuu. Lasku todennäköisesti loivenee ensi viikolla ja Moskovan pörssikin on pakko avata. Ovatko sijoittajat ehtineet hengittää paperipussiin vai olisiko niin, että he ovat rationaalisia ihmisiä ja heidän myyntipäätös perustuu johonkin.

Erään sijoittaja-gurun mukaan, kun kaikki toivo on mennyttä, nousu on juuri alkamassa. Näissä tunnelmissa odottelen tämän kuun palkkaa.

Ei kommentteja: