torstai 25. syyskuuta 2008

Valintojen maailma

Monet Euroopan maat haluaisivat liittyä euro-alueeseen. EU-jäsenyyden pitäisi sopimuksen mukaan aina johtaa siihen. EMU:n liittyminen vaatii kuitenkin tiukkaa talouskuria ja toimivia instituutioita. Baltian maat ovat siirtäneet liittymisen aikataulua, koska inflaatio ei pysy tavoitteessa.

Kosovo on leikannut vähän mutkia. He ottivat euron käyttöön jo vuosia sitten. Kaikki avustukset ja lainat on saatu euromääräisinä. Ulkomaille aikoinaan paenneet ovat päätyneet euromaihin ja lähettävät avustuksia suvulle euroissa. He myös työllistävät kesälomille luokseen tulevia sukulaisia ravintoloihinsa ja palkat tuodaan euroissa tänne. Tälläinen ratkaisu on tuttu monesta muustakin talousvaikeuksista kärsivästä tuoreesta valtiosta. Venäjän aloituksessa 91 ja kymmenisen vuotta siitä eteenpäin, USA:n dollari oli rinnakkaiskäytössä ruplan kanssa. Miksi luottaa omaan heikkoon valuuttaan, kun rahan arvon voi sitoa isompaan ja vakaampaan talousalueeseen.

Kosovon Serbeillä tilanne on eri. Heidän avustukset tulevat Serbiasta eli dinaareissa. Serbien taloudellinen tilanne on vähintään yhtä synkkä kuin albaanienkin. Juttelin erään kylän kioskin pitäjän kanssa. Hän näytti minulle kirjanpitoaan ja kertoi, että on myynyt ihmisille velaksi ja kylä oli hänelle kahden tuhannen euron edestä velkaa. Hän olisi suurissa vaikeuksissa jos inflaatio alkaisi kiihtyä. Hetkinen, ajattelin, eikös inflaatio juokse täällä jo yli kahdessakymmenessä prosentissa? Kyllä, mutta ei serbeillä. He ostavat albaanien tukusta euroissa ja saavat käteisensä dinaareissa. Syistä, joita en tiedä Serbian valuutta on vahvistunut suhteessa euroon ja hinnat ovat pysyneet Kosovon vähemmistöllä samoina. On se jännää.

Ei kommentteja: