maanantai 29. syyskuuta 2008

Oikea vapaa

Suomalaisten rauhanturvaajien auto mukana kuolonkolarissa Kosovossa
Julkaistu 29.09.2008, klo 15.00 (päivitetty 29.09.2008, klo 15.09)
Kosovon suomalaisen kriisinhallintajoukon (SKJK) auto on ollut mukana vakavassa liikenneonnettomuudessa.
Kolari sattui viime viikon tiistaina, kertoo Maavoimien esikunta.

Suomalaisten auto törmäsi sivutieltä eteen tulleeseen paikalliseen autoon, jossa ollut kosovolaisnainen loukkaantui vakavasti. Naista hoidettiin Pristinan keskussairaalassa, mutta hän menehtyi vammoihinsa maanantaina.

Suomalaiset rauhanturvaajat selvisivät ilman henkilövahinkoja. KFOR:n sotilaspoliisi tutkii onnettomuutta.

YLE Uutiset


Näääin! Liikennekulttuuri, kalusto ja infrastruktuuri ei ole täällä ihan sitä mihin Suomessa on tottunut. Toisaalta, missäpä se olisi? Ehkä Ruotsissa. Onnettomuuksia sattuu, peltti on rytissyt muutaman kerran sillä aikaa kun olen ollut täällä. Yleensä kaikista kolareista saa kuulla briiffeissä ja oikein kuvien kera. Suomessakin ihmisiä täytyy jatkuvasti muistuttaa, että ovat ihmisiksi liikenteessä. Edellämainitusta kolarista meille ei kuitenkaan ole kerrottu mitään. Luin sen YLE:n nettisivulta. Voisin kuvitella tämän johtuvan siitä, ettei kolari ollut suomalaisten vika. Ja/tai kuolemaan johtaneen kolarin käyttäminen opetustarkoitukseen katsottiin epämoraaliseksi. Vaikea sanoa. Eihän asia edes kuulu meille, toisesta leiristä kun olivat.

Pani tietenkin miettimään millä tavalla oma elämä olisi muuttunut jos vastaavaa olisi sattunut kohdalle. Pieni paniikki ja sokkailu, ambulanssin ja sotilaspoliisin odottelu voimattomana paikalla, liikeenteen ohjailua ehkä. Uneton yö, muutama tunti sotilaspoliisin kuulusteluja. Paljon kysymyksiä tilannenopeudesta, ajokunnosta, havannoinista. Niin paljon, että muutama seuraavakin yö menisi pohtiessa mitä olisin voinnut tehdä toisin, vaikkei kolari oma syy ollutkaan. Tämän jälkeen paluu arkeen tai sitten erään teorian mukaan lento takaisin Suomeen lopullisesti. "Oma suoja", naisen sukulaiset kun eivät välttämättä tue näkemystä syyttömyydestäsi.

Ei kommentteja: