maanantai 12. toukokuuta 2008

Vaalit

Eilen oli Serbian parlamenttivaalit, jotka pidettiin myös Kosovossa. Meidän valmiustaso oli sen mukainen. Yksikin kohtaus olisi saattanut kiristää tilanetta äärimilleen. Vaalien liittyviä kohtauksia ei sattunut, sen verran tiuhaan meidän partioita pyörii kylillä. Rauhanturvaaminen on kissana olemista - aina paikalla, niin hiiret eivät hypi pöydällä. Ehkä ne hiiret opivat joskus olla hyppimättä.

Kaikennäköistä muuta sattui kyllä, pommilöydöksiä, eristyksiä jne. Heräsin eilen neljältä ja pääsin nukkumaan yhdeltä, seitsemältä oli taas herätys. Tänään on onneksi rauhallisempi päivä, kerrataan vähän mellakantorjuntaa ja opiskellaan paikallista kulttuuria. Eikä näin vilkkaita päiviä kuin eilen ole kovin montaa luvassa, kunhan meidät uudet on "ajettu sisään" ja arki alkaa pyörimään. Ensimmäiset lomatkin on minulla parin viikon päästä.

Pääsin eilen vähän opiskelemaan serbiaa (vai onko se serbokroatiaa?) kun partiossa oli tulkki mukana. Suuri osa sanoista oli täyttä venäjää hassusti lausuttuna, jotkut sanat olivat samanlaisia ja muutama täysin erillainen. Kun ne muutamat sanat opin, niin luulen pystyväni aika vapaasti kommunikoimaan serbien kanssa. Small talk paikallisten kanssa on johdon mielestä tärkeimpiä asioita mitä sotilas voi tehdä. Sitten raportoidaan että todettiin sää kauniiksi, lapset käyvät koulua ja kylän kaivo on rikki. Tämä saa kuulemma tiedustelu-upseerin "kusemaan hunajaa".

Täytyy kyllä sanoa, että eilinen oli ehkä seuraavan vuoden tärkein päivä Kosovon tulevaisuuden kannalta. Serbiassa länsimieliset voittivat kansallismieliset peräti 39%-30%, vaikka gallupit osoittivat heidän olevan tasoissa. Tarkastimme eilen illalla ajoneuvon, jonka kuski oli Saksassa asuva albaani. Hän kehui kuinka kovasti Kosovon hallitus tekee töitä EU:n jäsenyyden eteen. Onneksi nyt myös Serbia on sillä tiellä. Ehkä joku päivä molemmat maat ovat EU:ssa, Shengenissä, Natossa ja WTO:ssa ja raja kahden valtion välillä on sitä, mitä se on nytkin - adminstrative border, hallinnollinen raja vähän niinkuin Suomen ja Ruotsin välillä. Tai ehkä minulla on niin paljon univelkaa, että näen unia hereillä ollessani.

Hyvää suomalaisuuden päivää kaikille, pitäkää lippu korkealla :)

Ei kommentteja: