maanantai 14. heinäkuuta 2008

Todennäköisyys x arvo = odotusarvo.

Pari päivää sitten olin kiertovartiossa. Kiersin leiriä öiseen aikaan, sammuttelin päälle jääneitä valoja ja kannoin kahvia porttivartiossa ja tilannekeskuksessa vuorossa oleville. Tilannekeskuksessa oli tilanne päällä, eräällä huoltoasemalla oli kuultu neljää räjähdystä, meidän partio oli jo paikalla ja EOD ja IEDD, räjähde-eksperttien pyhä kaksinaisuus olivat jo matkalla. TiKe:ssä ei ollut aikaa juoda kahvia, joten vein sein portille ja jäin juttelemaan "pykälämiehelle". Hän luki tieteen kuvalehteä ja kertoi siinä olevasta jutusta: todennäköisyydellä 1:40000 asteroidi tuhoaisi meidän planeetan meidän elinaikana. Minä puolestaan kerroin hänelle mitä huoltoasemalla oli tapahtunut. Viikkoa aikaisemmin eräällä .............. miedän alueella oli löytynyt ....., ............... ja ajastin, jonka olisi pitänyt .......... ....... valtavia ............................. kohti. Siinä yönä oli satanut, ja ..................... virtalähteenä olevat auton akut eivät toimineet. Peltojen omistaja löysi laitteen seuraavana aamuna. ............... oli sillä hetkellä vettä, jolla testattiin vuotavatko ne, joten suurta vahinkoa ei olisi päässyt syntymään. Paremman tiedon puutteessa niputimme kaksi tapahtumaa yhteen ja pohdimme mikä oli sillä hetkellä isompi uhka meidän elämämme ennenaikaiselle loppumiselle, meteoriitti vai työskentely Kosovossa.

Kukaan täällä ei tosissaan uhkaa KFOR:ia, mutta väkivalta on muuten yleistä. On rikollisten välienselvittelyä, asekätköjä ja ties mitä. Jo on väärässä paikassa väärään aikaan, jotain voisi ehkä tapahtua. Muistelin erästä partiota jota johdin. Meidän olimme pahasti myöhässä meidän tauolle varatulle ajalle ruuhkan takia, joten soitin toiselle liikkellä olevalle partiolle sopiakseni vastuualueen vaihdosta. Meidän vastuualue oli lähes tunnin ajomatkan päässä, joten tauolta päästyämme ehtisimme tehdä vain sinne-takaisin matkan ja heillä oli tauko oli jo pidetty, joten he ehtisivät partioida meidän vastuualueella. Asia sovittiin ja he lähtivät sinne. Saimme myöhemmin kuulla heidän olleen ensimmäisenä paikalla kun riidan päätteksi nuori mies oli ampunut kahta miestä internet-kahvilan ulkopuolella. Toista päähän ja toista päähän. Siinä olisi ollut jännä paikka johtaa. Ladatankoo aseet, vai mietitäänkö vielä hetki? Mutta sattuma oli tällä kertaa toistaa mieltä, eikä valinta ollut minun tehtävänä. Jatkoimme todennäköisyyksien laskemista pykälämiehen kanssa: kolme viikkoa kuukaudesta olet ylipäätänsä Kosovossa, partiossa olet keskimäärin kolme tuntia päivässä, ja todennäköisyys että jotain taphahtuu ja olet juuri väärässä paikassa juuri väärän aikaan on todella pieni. Totesimme yksimielisesti meteoriitin olevan suurempi uhka meille. Amen.

Samanlaisiin johtopäätöksiin päätyivät ilmeisesti myös komppanian johto, heidän sokkansa pysyi tyynesti paikallaan edellämainituista tapahtumista huolimatta. Sokan irtoaminen on rauhanturvaajien jarhonia paniikille ja ylireagoinille. Mutta se tarkoittaa eri asioita rivimiehelle ja komppanian johdolle. Kun johdolta lähtee sokka irti, he antavat yliampuvia käskyjä turvallisuuden lisäämiseksi. Maastoautot vaihdetaan panssaroiduihin miehistönkuljetusvaunuihin, takki muuttuu luotiliiviksi ja neljän hengen sijasta liikkeellä onkin seitsemän ihmistä mellakkavarusteet varmuuden vuoksi mukana. Ja niin me jatkoimme partiointia neljän musketöörin voimin, jokainen salaa toivoen että joku vaarallinen tapahtuma sattuisi omalle kohdalle, jotta olisi kiva tarina kerrottavana lapsenlapsille. Jos meteoriitti ei tapa heitä.

Ei kommentteja: