keskiviikko 9. heinäkuuta 2008

Satokausi

Johdin eilen partiota illasta yöhön. Tiellä oli paljon traktoreita ja puimureita, vehnän satokausi oli alkanut. Ihmiset odottivat ilta kuuteen, pahimman helteen loppuun ja menivät koko perheen voimin pelloille. Niin mekin teimme neuvostoliitossa, paitsi että nostimme perunaa ja aloitimme illalla päivätyön takia, eikä helteen. Heti pimeän tultua traktorit ja puimurit siirtyivät teille. Yhdessäkään ei ollut takavaloja, harvassa edes etuvaloja ja monen kyydissä oli vehnäsäkkien lisäksi lapsia ja naisia. On sekin yksi keino hillitä väestönkasvua.

Juttelimme eräässä kylässä kyläpäälikölle tai oikeastaan hän tuli juttelemaan meille. Puhui sujuvaa englantia ja tunnisti meidän tulkin. Tulkki oli hänen englanninkielen opettaja koulussa. Kaveri ei oikein vastannut mielikuvia kyläpääliköstä, hän oli alle neljäkymppinen ja rennonoloinen. Hän oli ollut kyläpäälikkönä jo kuusivuotta, ja viimeisimmät vaalit olivat kaksi viikkoa sitten. Kylän ihmiset kokoontuivat eräälle talolle ja totesivat huutoäänestyksellä että nykyinen päälikkö on hyvä ja että hänen pitäisi jatkaa. Ei siinä mitään, onhan Suomessakin ihan vapaaehtoisia ihmisiä johtamassa taloyhtiöiden hallituksia.

Muuten kylän ongelmat olivat samat kuin kaikkialla muuallakin: Tiet ovat surkeita, veden saanti on hankalaa, eikä viemärijärjestelmää ole. Kylän kauppiaalla oli kaupassaan tietokone jossa oli internet-yhteys josta hän maksoi viisitoista euroa kuussa. Onhan se hiukan outoa kun talossa on ulkovessa ja netti. Mutta kun asiaa miettii, niin kyllä siinä on tärkeysjärjestys mennyt ihan oikein.

Kirjoitin raporttia aina yhteen saakka yöllä, menin nukkumaan ja heräsin kahdeksalta valmistautumaan seuravaan partioon. Saman aikaan krapulainen körmykaverikin heräsi. Hän alkoi pakkaamaan lomillelähtöä varten, ensimmäistä kertaa yhdeksän viikon aikana. Täältä se siis tuntuu, kun tupakaveri lähtee Suomeen ja itsellään on seuraavat lomat vasta kuukauden kuluttua. Jännää.

Sosiaalikuraattori järjestää pari kertaa vuodessa jonkun artistin esiintymään meille. Seuraava artisti on jo nyt tiedossa, se on Lauri Tähkä. Ajattelin että kyseessä oli surkea valinta. Mutta nyt on alkanut kiertää huhua Tähkää seuraavasta esiintyjästä. Villi huhu on että scandinavian hunksit on tilattu. Oh-hoh.

Ei kommentteja: