maanantai 21. heinäkuuta 2008

5226 sanaaTämä kuva on otettu ashkaalikylästä. Ikkunassa meitä tarkkaili hevonen. Kyseessä ei ollut mikään lato, vaan tavallinen talo ja voin kuvitella että hevosen saaminen ihmisen kokoisesta ovesta on melko vaikeaa. Mutta siinä se oli. Hevosen talo.
Nämä kaksi kuvaa ovat Liplijanin keskustasta. Ensimmäisessä lukee "Jo negosiata. Vetevendosje." Ymmärtääkseni se tarkoittaa "Riittää neuvotteleminen. Itsemääräämisoikeus.". En ole ihan varma. Alimassa kuvassa on vedetty punainen risti EUMIK:n ja EULEX:in yli. Nämä kaksi ovat EU:n vastineita UNMIK:lle. UNMIK siirtää vastuun EU:lle tämän kesän aikana, tai oli tarkoitus siirtää, mutta politiikka on hankalaa. Molemmat seinätekstit ovat hyvin yleisiä täällä. Pieni albaani-järjestö, joita näitä iskulauseita seinille maalaa, vastustaa ulkomaisten organisaatioiden läsnäoloa Kosovossa ja vaatii "itsemääräämisoikeutta. Heidän suosionsa on kuuleman mukaan koko ajan vähenemän päin, eivätkä he ole enää kovin väkivaltaisia. Ihmiset etnisyydestä riippumatta arvostavat ainakin KFOR:ia ja muut järjestöt tuovat ainakin työpaikkoja maahan, vaikkei niistä muuta hyötyä olisi.Tämä on eräs muistomerkki, jonka ohi ajamme usein. Tämä kaveri on elänyt elämäänsä pikakelauksella. 27-vuotiaana kenraali ja vainaja.Oikeassa laidassa oleva kaveri juoksi kadulla meitä vastaan. Hän ylisti meitä suomalaisia (ei nyt takerruta tähän sananvalintaan). Olimme kuulemma mahtavia sotilaita ja ihmisiä. Erityisesti tämä kaveri piti Ahtisaaresta, Kanervasta, Räikkösestä, Litmasesta ja Hyypiästä. En viitsinyt kertoa mitä Kanervalle kävi, enkä olisi varmaan saanut puheenvuoroakaan. Kaverilla oli vakava puheripuli. Hän halusi välttämättä tarjota meille teetä. No, menimme sitten teelle. Tytär, joka näkyy kuvassa, tarjoili sillä aikaa kun miehet puhuivat.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jo Negociata tarkoittaa Ei Neuvotteluja, Vetevendosje on taas taman vastarannankiiskiorganisaation nimi. He kun ovat vastaan kaikkea mika liikkuu, myos Kosovon itsenaisyytta. Eli erittain rakentavaa touhua kerrassaan...