Venäjällä eilen uponnut porauslautta on vienyt mukanaan toistakymmentä ihmishenkeä. Helsingin Sanomat kertoi: "viranomaiset epäilevät turvallisuusmääräysten rikkomista". Itse onnettomuudesta on vielä liian aikaista sanoa mitään, enkä ole millään tavalla siihen pätevä. Haluasin kuitenkin tarttua tuohon hesarin lauseseen. Kun sen kirjoittaa auki ja palauttaa kaiken sen sisällön mikä käännöksessä on menetetty, saamme läpileikkauksen Venäjän nykyisen hallintosysteemin vioista.
Aina kun Venäjällä tapahtuu useita kuolonuhreja vaativa onnettomuus heti ensimmäisten uutisten yhteydessä viestintävälineet kertovat, että paikalliset tai valtakunnalliset syyttäjät ovat aloittaneet rikostutkinnan, useinmiten muita viranomaisia vastaan. Suomessa asioita tutkii poliisi tai joskus onnettomuustutkintalautakunnat ja syyttäjät päättävät sitten tutkinnan perusteella ketä syytetään ja mistä. Tapaukset, joissa kuolonuhreista ovat syytettynä virkamiehet tai yrittäjät ovat kovin harvinaisia. Venäjällä taas oletusarvo on, että joku viranomainen tai yrittäjä on syyllinen lain rikkomiseen.
Otetaan esimerkeiksi kaksi viimeaikaista onnettomuutta: Bulgaria-laivan uppoaminen Volgajoella ja yökerhopalo Permissä. Molemmissa tapauksissa suuri kuolonuhrien määrä johtui turvallisuusmääräysten laiminlyönneistä. Ongelma ei ole lainsäädännön puutteissa, ne ovat monissa tapauksissa huomattavasti tiukemmat kuin vaikkapa Euroopassa. Ongelma on siinä, että viranomaiset käyttävät lainsäädäntöä ensisijaisesti lahjusten saamiseen. Tarkastuksia tehdään usein, kerätään rahat ja annetaan puhtaat paperit. Silloin tällöin tapahtuu onnettomuus ja ihmisiä kuolee. Lehdistö tutkii asiaa ja lainsäädäntörikokset ovat ilmeisiä. Tutkitaan viranomaisten papereita ja huomataan, että tarkastukset on tehty, mutta näitä ilmeisiä puutteita ei olla huomattu. Asianomaisesta yrittäjästä ja viranomaisesta tulee julkisuudessa syntipukkeja, järjestelmän mätiä omenoita.
Koko järjestelmä on kuitenkin mätä.Viranomaisten määrä on Venäjällä kaksinkertaistunut 1990-luvun alusta kahteen miljoonan. Joka vuosi maan listasijoitus korruptiovertailussa on laskenut. Valtio on kyselyissä todettu nuorten ykkösvaihtoehdoksi tehdä uraa. Jokainen haluaa palan kakkua. Oikeuslaitos, syyttäjät, poliisi, tulli ja lupaviranomaiset, kaikki toimivat omassa verkostossaan ja jakavat voitot. Ja koska kaikki mukana olevat hyötyvät järjestelmästä, he myös pyrkivät säilyttämään sen.
Ikävien tapausten sattuessa valtapuolueen kansanedustajat ehdottovat uusia lakeja. Valtion johtokaksikko vannoo korruption vastaisen taistelun jatkuvan. Tätä olemme nyt seuranneet sivusta viimeiset kaksitoista vuotta ja alkaa olla selvä, että joko hallinto ei oikeasti yritä kitkeä korruptiota tai he ovat täysin epäpäteviä ongelman hoitoon. Kummassakaan tapauksessa heidän ei pitäisi enää olla vallassa.
4 kommenttia:
Toisaalta hyvä asia että viranomaisia voidaan tutkia ja syyttää rikoksista, toisin kuin täällä.
Loistavat kirjoitukset! Kiitokset näistä. Jatka samaan malliin. Suomen Kuvalehdessä on freelancer naistoimittaja, joka kertoilee myös ihanan freesillä näkökulmalla naapurimaan asioista. Niistä SKn jutuista ja täältä tuli uusi vinkkeli katsella asioita.
Surullista luettavaa, mutta tärkeää että asiasta kirjoitetaan. Hyvää analyysia julkisen valinnan teorian näkökulmasta. Löysin blogisi joulukuun alussa ja olen tykästynyt siihen (jatka kirjoittamista pliis :>)!
Kiitos :) Jatkan toki kirjoittamista sitä muka kun siellä tapahtuu.
Lähetä kommentti