torstai 15. joulukuuta 2011

"Keskustelut Putinin kanssa. The Jatko-osa"

Tänään "Rossija"-tv-kanava näytti neljätuntisen shown, jossa Putin vastasi suorassa lähetyksessä kansan syvien rivien kysymyksiin, joista osa tuli netin ja osa suorien puheluiden kautta. Putin aloitti tämän käytännön jo ollessaan presidentti, ja ikäänkuin korostaakseen Venäläisen politiikan keskittymisetä henkilöihin instituutioiden sijaan, tämä haastattelutuokio seurasi Putinia pääministeritehtävään. Häneltä kysytään ohjelmassa yllättävän tiukkoja kysymyksiä, muttei tietenkään mitään raskauttavaa, kuten uteluita henkilökohtaisesta omaisuudesta. Ja Putin saa aina viimeisen sanan, kysymystä seuraa aina hänen vastaus ja asia on loppuunkäsitelty. Kelpaisi varmasti Suomenkin pääministerille viiden tunnin hypetetty show YLE:n kakkosella.

 Käännän (vapaa ja tiivistävä suomennos) teille tässä pari näytettä Putinin verbaaliakrobatiikasta, ja koska olen pikkusieluinen narsisti, sisällytän myös oman kommenttiraidan.


Kysymsys internetistä: "Opposition on pitänyt vaaleja epärehellisinä, mitä mieltä te olette?"

Putin: "Oppositioon jäävät ovat aina tyytymättömiä tuloksiin... Mitä tulee rehellisyyteen tai epärehellisyyteen, oppositio esittää tälläisiä väitteitä kaikissa maissa, kyse on vain siitä miten nämä väitteet esitetään. Kyse on poliittisesta kulttuurista.

Ai ihan jokaisessa maassa oppositio väittää vaaleja vilpillisiksi? Siis ihan oikeasti? Tiedän, että Suomessa "Köyhien asialla"-puolue on myöskin tälläisiä väitteitä esittänyt, mutta ovatko nämä nyt keskenään verrattavissa olevia asioita?


Juontaja: "Tässä on vielä kysymys vaaleista nettisivuiltamme: Mielenosoituspäivänä Moskovassa ihmiset pitivät vaatteissaan valkoisia nauhoja, joiden on sanottu symboloivan jopa seuraavaa "värillistä" vallankumousta. Mitä mieltä olette tästä näkemyksestä."

Putin: "Kuten jo sanoin, en juurikaan ajattele mainittuja tapahtumia. Minusta tuntuu, että olisi syytä jatkaa poispäin tästä aihealueesta. On varmasti paljon mielenkiintoisempia kysymyksiä."

Juontaja kuitenkin sanoo, että aiheseen joudutaan palamaan jossei sitä käsitellään loppuun, niinpä Putin suostuu vastaamaan ja kertoo, ettei aluksi tajunnut tv-lähetystä katsoessaan mistä valkoisissa nauhoissa on kyse. Hän näki väärin ja kuvitteli valkoisten nauhojen olevan aukirullattuja kortsuja ja päätteli kyseessä olevan mielenosoituksen AIDS:ia vastaan. Myöhemmin hän ilmeisesti sai tietää mistä oli kyse. Putinin mielestä on tärkeää, että ihmiset saavat osoittaa mieltään, mutta hänen mielestään oli selvää, etteivät nämä protestit syntyneet itsestään [kansalaisyhteiskunnasta] ja että kyseessä oli yritys horjuttaa yhteiskuntaa. Hän myös totesi tietävänsä osan osallistuneista saaneen rahaa läsnäolosta.


Kansanedustaja Makarov: "Presidentin tehtävä oli vuonna 2000 selvä, maa oli sisällisodan partaalla ja tämä ongelma piti ratkaista. Tänä päivänä se on ratkaistu... Nyt olette jälleen presidenttiehdokas. Ketä edustatte? Mikä on syy ehdokkuudellenne?"

Putin: "Mitä tulee valtion yhtenäisyyden säilyttämisen ongelmaan, en voi olla samaa mieltä siitä että se olisi ratkaistu. Tärkein on kyllä tehty: separatismi ja terrorismi ovat tukahdettu. Mutta katsokaa mitä tapahtuu vieläkin Kaukasuksella... Riittää kun helittää otetta vähän, niin monet tulevat ymmärtämään mitä "päivänpolitiikan haasteet" merkitsevät käytännössä. Silloin ei mennä aukiolle osoittamaan mieltä, vaan luotisateeseen taistelemaan terrorismia vastaan. Silloin kysymys ei ole siitä, kuinka paljon eläkkeitä tai palkkoja on korotettava, vaan siitä, nostetaanko eläkeikää ja miten taistellaan korkeaa työttömyyttä vastaan, niinkuin on tapahtunut Yhdysvalloissa ja Euroopassa."

 Tässä tuli täyslaidallinen teemoja mitä venäläiset saavat kuulla kyllästymisen saakka ensi kuukausina. Ensinnäkin Putin uhkailee suoraan, että hän on turvallisuuden viimeinen tae. Ilman häntä Kaukasus syttyy tuleen ja terrorismi peittää maan. Tämä tietenkin kuulostaa hyvältä kun ei ole vapaata lehdistöä muistuttamassa, ettei terrorismi ole hävinnyt Venäjältä minnekkään, kahden viime vuoden aikana terroristit ovat iskeneet onnistuneesti Moskovan metroon ja Domodedovin lentokentälle. Ja Kaukasus on muutenkin tulessa. Myöhemmin haastattelussa Putin syytti Yhdysvaltoja Gaddafin murhaamisesta. Ottaen huomioon, että venäläisten historitsijoiden mielestä Gaddafi tuki Tshetshenian kapinallisia sanallisesti, rahallisesti ja lähettämällä kouluttajia. Oli kai kohteliasta kiittää?

 Toiseksi Putin pelaa talous-korttia. Kaksitoista vuotta korkeita öljynhintoja ovat näkyneet tavallisen ihmisen kukkarossa, mutta ei Putinin ansiosta vaan hänestä huolimatta. Todennäköisesti kuka tahansa USA:n tai Euroopan asukas valitsee mielummin marginaalisesti korkeamman työttömyyden kuin kolmen euron keskituntipalkan tai Afrikkalaisen elinaikaodotteen.


Putin vastaa kysymykseen korruptiosta: "Tämä on todellinen, erityisesti siirtymätalouksia koskeva ongelma... Se on olemassa ja siitä on päästävä eroon."

Jännittävää, että Venäjän korruptio-ongelma on pahentunut vuosi vuodelta Putinin kaudella, poikkeuksena viime vuonna kun se parani Transparency Internationalin mukaan marginaalisesti. Luulisi, että sille olisi voitu jotain tehdä tässä ajassa.Ei kommentteja: