keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Venäjän poliittista tekniikkaa


  Edellinen kirjoitukseni mielenosoitusten uutisoinnista oli jälkikäteen ajateltuna yltiöoptimistinen. Venäjän politiikan kommentaattorit tarttuivat samaan aiheseen. Konsessus oli, että mielenosoituksen uutisointi ykkösuutisaiheena oli hyvin poikkeuksellista, mutta ohjatun median oireet näkyivät siinäkin. Kuvamateriaalissa olivat yliedustettuina monarkian kannattajat, anti-kapitalistit ja kommunistit. Kaksi ensimmäistä ryhmää ovat hörhöjä, joilla ei ole kannatusta. Kommunistit ovat kyllä suurin "oppositio"puolue, mutta määrällisesti heitä oli mielenosoituksessa hyvin vähän.

 Kommunistit, kuten muukin pseudo-oppositio olivat ilmeisesti alussa vähän hämillään siitä, että Yhtenäinen Venäjä menetti kahden kolmasosan enemmistön parlamentissa, minkä seurauksena kommunistit saavat puheenjohtajuuden tietyissä valiokunnissa ja joutuvat tekemään oikeita lakialoitteita. Hämmennys loppui lyhyeen kun kommunistit ja sarkastisesti nimetetty äärinationalistinen populistipuolue "liberaalidemokraatit" saivat ohjeet Kremlistä: heidän mielestä viime lauantain mielenosoitus oli suoraan CIA:n tekosia. Mahtavat olla kateellisia jenkkien tiedustelupalveluille, kun nämä saavat 60 000 ihmistä liikkeelle Moskovan keskustassa samaan aikaan kun Venäjän omat vakoojat ovat niittäneet mainetta lähinnä ulkonäöllään, eivät niinkään saavutuksillaan.

 Mielenosoituksen tv-uutisoinnissa puuttui oli editoitu myös siellä useinmiten toistettu iskulause: "Venäjä ilman Putinia." Putinin kritisoiminen on valtamediassa edelleen tabu. Kommersant-lehden viikkoliitteen toimittaja sai potkut, kirjoitettuaan jutun, joka kävi läpi vaalivilppitodisteista. Pahin rikkomus oli ilmeisesti jutun kuva hylätystä äänestyslipusta jossa luki vapaasti suomenettuna: "Putin painukoot vittuun.". Samana päivänä mielipidetutkimuslaitos, jonka pääasiallinen asiakas on presidentin kanslia, ilmoitti etteivät he enää julkaise viikkottaisia tiedotteita poliitikoiden suosiosta. Samaan aikaan Venäjän federaation turvallisuusneuvosto pohtii ääneen pitäisikö sosiaaliseen median vapauteen puuttua.

 Tätä Putinin koneisto on tehnyt viimeiset 11 vuotta, venäjänkielessä sille on jo oma sana: "polit-teknologia". Vapaasti suomenettuna se tarkoittaa poliittisen järjestelmän teknistä suunnittelua. Ensin johtava vaalivirkamies Tšurov toteaa meille, että lukuisat vaalivilppiä todistavat videot ovat kuvattu studioissa. Herää kysymys että kuka on kaiken tämän takana. Esiin vedetään nationalistinen uhkakuva, Venäjä vihollisten ympäröimänä. Tähän temppuun Venäjän despotit ovat turvautuneet aina, Neuvostoliitonkin propaganda alkoi puhua "äiti venäjästä" ja "suuresta isänmaallisesta sodasta" kansainvälisen työläisliikkeen sijasta kun häviö Natsisaksalle alkoi olla yhä todennäköisempi. Niinpä Putin ja pseudo-oppositio kertovat, että mielenosoitukset ovat lännen järjestämiä. Valtakoneisto tietää, ettei tämä ole totta, muuten he esittäisivät todisteita tai aloittaisivat oikeudenkäyntejä maanpetoksesta. Heille riittää pelottelu, joka tuo heille ääniä ja legitimaation kansankunnan suojelijoina. Samanaikaiseisesti on olemassa kaupunkilaisväestö, joka on matkustellut ulkomailla ja jolla on pääsy internettiin. He eivät enää usko eivätkä jaksa tarinoita kaikenvoipaisesta ja kaiken takana olevasta Suuresta Saatanasta. Tälle yleisölle yritetään syöttää heidän omien medioiden kautta sanomaa: Venäläiset massat ovat kansallismielisiä idiootteja. Olemassaolevan systeemin kaatuminen johtaa siihen, että menetätte ne oikeudet joiden laajentamista vaaditte. Putin on länsimaalaisen oikeusvaltion viimeinen linnake Venäjällä.

 Edellämainittu sanoma on toiminut aikaisemmin. Nyt Putinin hallintoa on kuitenkin observoitu 12 vuotta, eivätkä puoluetonta tietoa saavat kaupunkilaiset enää usko satuja. Ei ole sattumaa, että Moskovassa on tällä hetkellä enemmän mellakkapoliiseja kuin Afganistanissa oli neuvostosotilaita. Propagandalle ja polit-teknologialle annetaan mahdollisuus, mutta voimankäytön mahdollisuus säilyy. Medvedev on jo kertonut, että länsimaiden mielenpide on Venäjälle yhdentekevä. Seuraavan neljän kuukauden tapahtumat ovat ratkaisevia Suomen naapurimaan kannalta.

3 kommenttia:

ghostmixu kirjoitti...

Korja asiavirheitä: ainakin
1) "Vedemosti-lehden viikkoliitteen toimittaja sai potkut" - Kommersant Valta -lehden, eikä VedOmosti
2) "Ensin johtava vaalivirkamies Surkov toteaa meille että lukuisat vaalivilppiä todistavat videot on kuvattu studioissa." - keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Tšurov, eikä Surkov
3) "kaksi kolmesta suurimmasta oppositiopuolueesta toistivat käytännössä sanasta sanaan pääministeri Putinin lausunnon, neljä päivää sen jälkeen kun itse olivat osallistuneet samoihin mielenosoituksiin." - LDPR eikä KPRF eivät koskaan osallistuneet samoihin mielenosoituksiin. Niissä oli ainoastaan Oikeudenmukaisen Venäjän edustajat Gudkov ja Ponomarev

Anton kirjoitti...

Kiitos, kaksi ekaa olivat outoja aivopieruja/kirjoitusvirheitä. Mutta eikö KPRF osallistunut 10. päivän mielenosoituksiin, mielestäni yleisössä näkyi aika paljon niiden lippuja? (saattoi kyllä olla ihan vaan Neuvostoliitonkin lippu).

ghostmixu kirjoitti...

eivät virallisesti (siis KPRF), todennäköisesti sekoitit ROT FRONTiin. (Российский объединённый трудовой фронт) Heidän johtaja Udalcov on just vankilassa, ja voi huonosti...