tiistai 3. kesäkuuta 2008

Maanviljelijät, taas.

"Maataloutta tuetaan Suomessa liikaa, OECD sanoo raportissaan. Maatalous ei ole varsinainen kasvuala, ja siksi siihen ei pitäisi syytää suhteettomasti varojakaan." HS 3.6. OECD:n oppilaiden taitoja mittaavasta Pisa-tutkimuksista ollaan Suomessa yhtä ylpeitä kuin Tali-Ihantalasta. Saa nähdä miten suomalaiset reagoivat tähän.

YK pitää kohta kokouksen ruokakriisistä. "Kokouksen alla avustusjärjestöt syyttivät rikkaita maita omien viljelijöidensä avokätisestä tukemisesta samaan aikaan, kun kehitysmaiden maanviljelykselle riittää vain pikkurahoja." Yle 3.6.

“...a temporary solution to deal with an emergency.” Esitteli Rooseveltin maatalousministeri maataloustukiaisia vuonna 1933. 75 vuotta myöhemmin senaattorit Obama ja Hillary äänestivät "new farm bill"-lakipaketin puolesta (tai oikeastaan Bushin veto:a vastaan). Lakipaketti lupaa Suomen budjetin verran maataloustukia, 40 miljaardia euroa viiden vuoden ajan. 80% rahoista menee 20%:lle eniten tienaaville viljelijöille ja yrityksille. Se on sitä demokraattien pienen ihmisen puolustamista. Republikaanitkin äänestivät pääosin lainpuolesta, heille suurten yritysten tukeminen ole kyseenalaista. Eräs Kentuckylainen senaattori sai tahtonsa läpi ja paikalliset kilpahevosten kasvattajat saavat myös maataloustukea. Senaattori McCain äänesti pakettia vastaan.

Aikaisemmin rikkaiden maiden viljelijät vaativat tukiaisia, koska heidän tuotteidensa tuotantokustannukset olivat huomattavasti maailmanmarkkinahintojen suurempia. Nyt heitä on tuettava jottei maailman tuotanto laskisi. Näillä argumenteilla tukiaisten hintasidonnaisuus on poistunut ja nyt niitä maksetaan koska niin ollaan aikaisemminkin tehty.

Ei kommentteja: