Muistan kun ylä-asteella oli mahdollisuus hakea kaupungilta avustusta johonkin kouluviihtyvyttä parantavaan projektiin, korkeimillaan jopa kolmekymmentätuhatta euroa. Siihen aikaan oppilaskuntahallitus pyöritti pientä välipalakioskia ruokatunnin aikana, mikä oli ihan käytännöllistä koska lähimpiin kauppoihin oli yli kilometrin matka ja kouluruoka on tunnetusti syötäväksi kelpaamatonta. Kioskia pyöritettiin siihen aikaan eräässä luokassa, jonka oven eteen tuotiin ruokatunnilla kaksi pulpettia ja kauppatavarat levitettiin siihen päälle. Olihan se hankalaa siirtää kaksi pulpettia kahdesti päivässä paikasta toiseen, joten oppilaskunta päätti hakea rahaa kioskikojun rakentamiseen. Arkkitehti suunitteli kioskin ja se rakenettiin puusta. Hienoon tarkoitukseen menivät kunnan rahat. Ihan hukkaan olisivat menneet jos niillä olisi kouluruokailua parantanut.
Helsingin Sanomat luovutti tänään 300 lukijoilta saamiaan elvytysehdotuksia Raimo Sailakselle. Tässä joitain henkilökohtaisia suosikkejani:
-Pyörätie Vierumäen keskustasta Suomen Urheiluopistolle
(Vuolenkosken tien kautta)
-valtion kannattaisi auttaa Oulun kaupunkia Raatin stadionin uusimisessa. Nykyinen stadion tulisi purkaa ja tilalle rakennuttaa uudenaikainen, nykyiset vaatimustasot täyttävä, täyden palvelun stadion
-Tukea kaupan työntekijöiden venäjän kielen opiskelulle (ehdottaja itse voitaisiin lähettää suomenkielen kurssille opiskelemaan yhdyssanoja)
-jätevesipuhdistamot ilmaiseksi kaikkiin haja-asutusalueiden omakotitaloihin
-elvytyspakettiin varoja aikanaan padottujen tärkeiden vaelluskalajokien kalateiden rakentamiseen
-Korotetaan työeläkkeitä 20 prosentilla.
-Kertaluontoinen tuki Yleisradiolle kotimaisen sisällön tuotantoon, esimerkiksi suuri epookkisarja tai muu vastaava paljon rahaa ja työvoimaa vaativa projekti.
Taantuma! Kaikki kuluttaminen on positiivista. Ei omasta pussista tietenkin, valtion hommahan se on. Olisi siellä pari ihan toteuttamiskelpoista ehdotusta seassa, mutta lähinnä vain näitä itsekkäitä omasta mielestä tärkeinden projektien mainostamista. Voisin kuvitella että jos monen vuoden nousukauden aikana kunnissa, jossa on edustuksellinen demokratia, näitä projektejä ei ole toteutettu, niin tuskin ne niin hyödyllisiä nytkään ovat. Jos hyväksytään, että elvyttäminen on ylipäätänsä järkevää, niinkuin yleinen mielipide tällä hetkellä näyttää olevan, niin pitäisi keskittyä niiden valtion projektien toteutukseen/aikaistamiseen jotka on jo hyväksytty. Sekin on vähän kyseenalaista jos kaikki elvytysrahat menevät rakennusalalle. Nousukaudelle se rahastaa valtiolla kun kysyntä on korkealla jos ylipäätänsä kukaan viitsii tarjouskilpailuihin osallistua ja taantumassa sitten valtiolta vaaditaan apua.
Erästä toista elvytysehdotusta on pakko kommentoida tässä. Guzenina-Richardson ehdotti maanantaina, että vaikeuksissa olevien yritysten palkkakustannuksia pienennettäisiin valtion väliaikaisella palkkatuella, joka vastaisi esimerkiksi 25 prosenttia kuukausipalkasta. Alkuperäinen ehdotus on Suomen Yrittäjien, mutta toivoisin SDP:n varapuheenjohtalta vähän enemmän vastustuskykyä yritysmaailman lobbaukseen. Matti Vanhanen tiivisti ehdotuksen aika hyvin: "Luulen, että sama puolue olisi ensimmäisenä vaatimassa hallitukselta jyrkkiä vastatoimia, jos kilpailijamaamme ryhtyisivät maksamaan vaikeuksissa olevalle metsäteollisuudelle palkkatukea. Kuka valitsisi "vaikeuksissa olevat yritykset". Olisiko se tervettä, että viisaammin asiansa hoitanut yritys jäisi vaille tätä tukea." Niinpä, kuinka pihalla saa politiikko raha-asioista olla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti