maanantai 25. elokuuta 2008

"Eriarvoisuus lisääntynyt Suomessa" Yle 25.8

"Valtaosa suomalaisista uskoo, että eriarvoisuus on Suomessa lisääntynyt viime vuosina. YLE uutisten teettämän kyselyn mukaan..." Mikä se eriarvoisuus sitten oikein on? Tämän Ylen uutisen ja otsikon perusteella se on vain tunne, jota voidaan mitata kyselyllä. Eriarvoisuus kasvaa tai pienenee jos ihmisistä tuntuu siltä. Ihan niin se ei voi olla, koska muutenhan sosiaali- ja terveysministeriö ei tekisi siitä tutkimuksia.

Eriarvoisuus ei ole mikään vakiintunut tilastointitapa. Se on termi, jolla kuvataan poikkeamaa utopiasta jossa kaikilla on kaikkea yhtä paljon: koulutusta, tuloja, tehtyjä työtunteja, terveyttä, palveluja. Yle jatkaa: "Eniten kansalaisia huolestuttaa alueellisen eriarvoisuuden lisääntyminen. Harvaan asuttujen seutujen peruspalvelujen rapautumisesta kantaa huolta 61 prosenttia kyselyyn vastanneista." Pähkinäkuoressa tämä tarkoittaa sitä, ettei jokaisessa pikkukylässä voi olla yliopistosairalaa, Lapin korvessa ei voi odottaa ambulanssin saapumista yhtä nopeasti kuin Helsingissä ja että suuria kauppakeskuksia ei rakeneta kymmenen kilometrin välein. Eikä siinä olisikaan mitä järkeä, että asumistiheydestä huolimatta joka paikassa olisi samanlaatuiset palvelut. Ihmiset tekevät valinnan asuinpaikastaan vertailemalla mm. palvelujen saatavuutta. Yhä suurempi suomalaisista on sitä mieltä, että on parempaa elää kaupungissa tai taajamassa, jolloin edellytykset harvainasutun seudun palveluille ovat yhä heikompia. Ei tässä ole mitään väärä, koska asuin paikka on ihmisen tietoinen valinta jota voi muuttaa. Jos joku haluaa asua keskellä ei mitään, niin se on hänen oikeutensa, mutta silloin on turha vaatia samanlaisia palveluja kuin kaupungissa.

Sitten on vielä tämä sosiaalinen eriarvoisuus. Se tarkoittaa sitä, että köyhemmät ihmiset sairastelevat enemmän, rikollisuus, heillä on vähemmän koulutusta ja tuloja. 90-luvusta lähtien alempien tuloluokkien kehitys on pysynyt ennallaan, samalla kuin korkeampituloiset ovat muuttuneet terveimmiksi ja paremmin koulutettuimiksi. Näin ollen eriarvoisuus on lisääntynyt. Oikeastaan koko eriarvoisuuden mittaamisessa ei ole mitään järkeä, koska mitattavat asiat ovat eriarvoisuuden syy, eikä seuraus. Tervemmät ja koulutetut ihmiset, jotka eivät mielellään tee rikoksia saavat jostain syystä parempaa palkkaa. Asiat, joita oikeasti pitäisi mitata ovat sosiaalinen liikkuvuus ja absoluuttiset tuloerot. Sosiaalisella liikkuvuudella mitataan mahdollisuuksien tasa-arvoa eli voiko esimerkiksi minipalkalla elävään perheseen syntynyt lapsi nousta aikuisiällä yhteiskunnassa vanhenpiaan korkeamalle. Voisin väittää, että Suomessa se on helpompaa kuin suurimmassa osassa länsimaista. Se on vain itsestään kiinni. Absoluuttiset tuloerot taas kertovat eri tuloluokkien palkkakehityksen. Jos alimman tuloluokan tulot nousevat 5% samalla kuin kaikkien muiden tulot nousevat 100%, niin eriarvoisuus on kasvanut, mutta kaikilla on parempi olla. Ja tärkeämpää on, että kaikilla on parempi olla, kuin että kaikilla on yhtä hyvä olla, eikö?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

mitäpä tuohon lisäämään. tyhjentävä puheenvuoro :)