T-80 panssarivaunut ja 2S-1 telatykit tulivat eilen Georgian rajan yli. 2S-1 lempinimi Venäjän armeijassa on "gvozdika" eli neilikka. Ja mikä olisikaan parempi keino vakuuttaa hyvää tahtoaan maailmalle kuin tuoda paikalle raskasta pitkän kantaman tykistöä jolla on noin hellyttävä lempinimi.
Vuoristoalueilla on yksi ominainen piirre. Niillä asuvat ihmiset ovat eristyksissä toisistaan ja muodostavat heimoja lähialueen ihmisistä. Miettikääpä vaikka Skotlannin klaaneja tai Afganistanin kaikkia eri etnisyyksiä. Kaukasus ei ole tästä poikkeus, niinpä kaikki puoli miljoona ossettia näkee itsensä kansakuntana, jolla on oma kieli ja sitä kautta oikeus omaan valtioon. Ja sen tapainen heillä olikin aina 600-luvulta asti kun nämä paimentolaiset paikalle asettuivat. Sitten alkoi tulla mongoolia ja tataaria. Osmannien hyökkäys 1700-luvulla pakottivat ossetit liittoon Venäjän kanssa, mikä johti vain siihen, että heistä tuli osa Venäjän valtakuntaa ensimmäisenä Kaukasuksen kansoista. Tämä toi alueelle kaivattua pyristystä. Ensin kommunismi, sitten Natsi-Saksan joukot ja viimeisempänä Beslanin koulukaappaus. Oikeastaan Pohjois-Ossetian autonominen neuvostotasavalta oli ensimmäinen, joka yritti irtaantua Venäjän Federaatiosta kesällä 1990. Mutta se jäi vähän puolitiehen, mikä oli heidän kohdaltaan ehkä ihan hyvä kun mietitään mitä Tsetsenialle kävi. Sen sijaan ossetit keskittyivät yhdistämään Georgian puolelle jääneen Etelä-Ossetian osaksi ossettivaltiota, mikä tarkoitti käytänössä sen liittämistä Venäjään. Georgia oli itsenäistettyä 91 lopettanut Etelä-Ossetian autonomisen aseman mikä johti sotaan. Sota jäi pattitilanteeseen kun Venäjä pakotti osapuolet rauhaan ja lähetti paikalle rauhanturvaajansa. Heillä oli YK:n valtuutus, mikä on ihan ymmärettävää, koska toiveet Venäjän suhteen olivat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen korkealla. Maa oli hajoamispisteessä ja luulen, että Venäjän ainoa motiivi puuttua Georgian tapahtumiin oli estää konfliktin leviäminen Venäjän puolelle vuoristoa. Venäjä tunnisti maailman ainoana valtiona Etelä-Ossetian itsenäisyyden ja miehitti sen osan Georgiaa. Mutta Kosovon itsenäisyyden tunnustaminen on tietenkin laitonta.
Myöhemmin Venäjä sai itsensä kasaan ja valtaan astui presidentti, jonka mielestä "Neuvostoliiton hajoaminen oli geopoliittinen katastrooffi." Ja mikä oli vielä pahempaa, monet entiset neuvostovallat suuntasivat katseensa länteen. Yllättäen Georgialainen viini ja kivennäisvesi eivät oletkaan enää juomakelpoisia venäjällä. Viimeinen tikki oli kun Georgialle ja Ukrainalle näytettiin vihreää valoa Nato:on liittymiseen tänä kesänä. Ei sellaista voinut hyväksyä. Jo aikaisemmin oli lähes kaikille 70,000 Etelä-Ossetian asukkaalle myönetty Venäjän kansalaisuus joita oli sitten kätevää tulla puolustamaan vieraan maan alueelle. Provokaation järjestämisestä oltiin todella kehitetty sitten Mainilan laukauksen ja nyt täytyykin ehkä harkita Venäjän kansalaisuudesta luopumista, etteivät ne vahingossakaan tule Suomeen minua puolustamaan.
Mutta eipä Georgiakaan ole ihan parhaansa tehnyt konfliktin aikana. On toistaiseksi epävarmaa tietoa, että Etelä-Ossetian separatistit tekivät pieniä hyökkäyksiä Georgiaan mikä pakotti sen vastatoimiin, mutta todennäköistä se on. Silti, mitä helvettiä he kuvittelivat tekevänsä hyökätessään Venäjän miehettämälle alueelle, mitenköhän siinä käy? Olisi ollut paikallaan jatka tiellä kohti länstistä demokratiaa, niin ennen pitkään ossetitkin olisivat huomanneet mihin maahan kannattaa kuulua. Mutta ei ja kohta alkaa avun itkeminen lännestä. Olisivat nyt edes odottaneet sitä Nato:n jäsenyyttä. Ei länsi nyt ala riskeeramaan uutta kylmää sotaa jonkun vuoristoisen takapajulan takia. Elämme jännittäviä aikoja.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti