keskiviikko 20. elokuuta 2008

Hypetä sinäkin harmaata vanhusta

Laskeuduin tänään puoleltapäivin Kosovoon. Samaan aikaan Madridissa eräällä lentokoneella oli suuria vaikeuksia lähteä lentoon. Yli sata ihmistä kuoli. Lentomatkustamisen houkuttelevuus laskee aina kun kone putoaa ja Greenpeace on innoissaan.

Hesari julkaisi äsken uutisen USA:ssa tehdystä kyselystä, jossa McCain johtaa Obamaa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan: "Myös uutiskanava CNN:n tuore mittaus todistaa Obaman suosion hiipumisesta. Sen mukaan Obama johtaa McCainia luvuin 46–43. Vielä jonkin aikaa sitten Obaman johto oli CNN:n mittauksen mukaan kuusi pistettä." Voi pientä hesarin kesätoimittajaa. Englannin kielen sana "point" ei tässä kontekstissä tarkoita pistettä, vaan prosenttiyksikköä.

Tämä uutinen masentanee Obamamanian riivaamaa Eurooppaa. Ruotsissa tehdyn kyselyn mukaan useampi ruotsalainen kannattaa äärikansallista puoluetta kuin McCainia USA:n presidentiksi. Oli hauskaa katsoa Obaman tour de Eurooppaa. Kuvittelin kaikkien vilkuttelijoiden ja valtionjohtajien laulavan erästä Natasha Bedingfieldin laulua:

If you knew it was all about you,
Every wish, every candle, every coin in the fountain.
Trust me it would scare you,
thats why I go:
(Mmm mm mm mm mm mm mm)
(Mmm mm mm mm mm mm mm)
(Mmm mm mm mm mm mm mm)
Gonna button my lips so the truth don't slip.
(Mmm mm mm mm mm mm mm)
Gotta 'beep' out what I really wanna shout.
Whoops, did I say it out loud?
Did you find out?
I wanna have your babies,
get serious like crazy.

Ei hätää Eurooppa, teinityttömäinen ihastuksenne ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Mutta miehet on sikoja ja kuherruskuukausi päättyy nopeasti suhdekriisiin, kun paljastuu USA:n presidentin ajavan oman maansa etuja, aina. Tässä tilanteessa äitisi neuvoisi sinua olemaan laittamatta toiveita charmikkaaseen hurmuriin ja suuntamaan katseesi suoraan puhuvaan perusjätkään.

McCain, hän ei ole paha kaveri. Toki hänellä on ollut rankkaa, mutta kokemus tuo varmuutta ja joillekin jopa viisautta. Hän muistuttaa oikeastaan jollain tavalla suoraan puhuvaa suomalaista miestä. Jos hän tykkää vapaakaupasta, hän puhuu sen puolesta, vaikka USA:ssa sen suosio on tällä hetkellä pienempi kuin missään länsimaassa, mukaanlukien Ranskassa. Jos hän ei tykkää maataloustukiaisista, hän äänestää niitä vastaan sidosryhmien ja lobbaajien harmiksi. Jos hänen mielestään kantasolututkimus on jees, niin senkin hän sanoo ääneen välittämättä oman puolueen uskonnollisista äänestäjistä. On hänellä toki pelisilmääkin: McCain vastustaa nykyään aborttia, mikä miellyttää tiettyjä ryhmiä huolimatta siitä, että aborttioikeus on korkeimman oikeuden, eikä presidentin päätäntävallassa. Elämme jännittäviä aikoja.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vau, toi Bedingfieldhän tiivistää koko mun henkilökohtaisen poliittisen linjani!

L.