maanantai 4. elokuuta 2008

Viisikko jää toiseksi.

Muutama tunti sitten tuli lähtö, kaupungilta oli löytynyt pommi. Ajoimme paikalle ja huomasin tien olevan sama mitä pitkin pyörimme muutama tunti aikaisemmin yöpartiossa. Silloin huomasimme tiellä aseen ja tutkittuani sitä hetken, totesin sen olevan leikkipyssy. Samaan aikaan oikea pommi oli kivenheiton päässä, mutta ei näkyvillä. Aamulla, kun itse olin jo nukkumassa, kunnan työntekijät kaivoivat tien auki tehdäkseen putkitöitä. Voin kuvitella kuinka he hakkasivat pommia lapiolla, kunnes sen ulkomuodot paljastuivat.

Raivaajapioneeri kävi katselemassa pommia ja totesi sen olevan toisen maailmansodan aikainen lentopommi. Eristimme alueen ja yritimme parhaamme mukaan näyttää paikallisille käsimerkein, että paikalla on pommi. Autonomistajat juoksivat ulos taloistaan ja siirsivät autot. Odottelimme iltapäivän auringossa räjähdystä. Koska alue oli talojen ympäröimä, raivaajat halusivat mielyttää yleisöä ja laittoivat vähän ektraa purkupanokseen. PUM, ja uhka oli poissa. Paikalliset ryhmittyivät kuopan reunalla ihmettelemään ja me poistuimme paikalta. Päivän hyvä työ oli tehty.

Koskinen kysyi taannoin millaista ruokaa me täällä saamme. Varusmiesaikana ruoka oli kaloreita, jotka piti siirtää lautaselta mahaan mahdollisimman nopeasti. Täällä työssäviihtyminen on asia johon kiinitetään huomiota, mikä näkyy ehkä parhaiten juuri ruokailussa. Eilen meillä oli pihvi-ilta ja saimme grillattavaksemme mm. hirveä, poroa ja villisikaa. Lihat, niinkuin kaikki muutkin ruokatarvikkeet, tuodaan meille Suomesta, joten ruisleipää, turun sinappia tai kabanossia ei tarvitse kaivata. Ravintola Diablo eli meidän keittiö on auki ympäri vuorokauden ja ruoka vaihtuu kolmesti päivässä. Aamupalaksi on aina nakkeja, kebap-liha, wingsejä, kaurapuuroa ja lihpullia. Lounas ja päivällinen ovat lämpimiä aterioita kuten lohimedaljonkkeja, itsetehtyjä lihapullia, wokkia jne. Ruoka on yleensä todella hyvää. Lisäksi keittiöstä on aina saatavailla keitettyjä kananmunia, leipää, leikkeitä, raejuustoja, hedelmäsalaattia, tonnikalaa, leivoksia, juustoa, keksejä, aamiaismuroja, täysmehuja, jäätelöä, jugurtteja, vanukkaita, kahvia ja muuta välttämätöntä. Sunnuntaisin on aina vain yksi ateria, mutta se onkin sitten jotain ektrahienoa, kuten hampurilaisia, tortilloja, täyslihapihvejä tai pitsaa. Ihmisillä on myös tapana tilata syntymäpäivänsä kunniaksi täytekakkuja ja niitä tulee syötyä aika usein. Kun mainitaan vielä, ettei annoskokoja tai ateriakertoja ole millään lailla rajattu, niin ei tarvitse ihmetellä miksi rauhanturvaajat lihovat palveluksensa aikana useita kiloja.

Ei kommentteja: