torstai 2. lokakuuta 2008

Sitä ei kannata pelata, ei ainakaan automaattiaseella

Moskova. Venäjän pääministeri Vladimir Putin syytti keskiviikkona Yhdysvaltoja vastuuttomuudesta rahoituskriisin hoidossa. Yhdysvaltojen kyvyttömyyttä tehdä päätöksiä voidaan syyttää kriisistä, josta on tullut maailmanlaajuinen, Putin sivalsi hallituksen kokouksessa.

Putin painotti, että kaikki mitä finanssialalla ja Venäjänkin pörssissä nyt on tapahtumassa sai alkunsa Yhdysvalloista. HS 1.10.08

Varmaan on hienoa elää omassa mielikuvitusmaailmassa. USA aseistaa Georgiaa, käskee ne hyökkämään ja nyt vielä yrittää tuhota Venäjän talouden! Aika pahiksia. Kyllä, Yhdysvalloissa on tällä hetkellä vähän kyvyttömyyttä tehdä päätöksiä. Kansalaiset ovat jakaantuneet kahtia roskapankin kannatuksessa, ja sitä ettei ensimmäistä presidentin lakiehdotusta hyväksytty yksimielisesti sanotaan jossain maissa demokratiaksi. Ilman kansallisia erityistpiirteitä. Japanissa oli pankkikriisi 90-luvun alussa ja heti kymmenen vuoden päästä he saivat oman roskapankin aikaiseksi. Joten jos jenkit eivät viikon aikana saa tiettyä lakia, jolla ei edes ole kansan tai edustajien tukea takanaan, läpi, on sanavalinta "kyvyttömyys tehdä päätöksiä" vähän etuajassa. Päätös kyllä tehtiin. Lakialoite hylättiin ja hallitus pakotettiin tekemään korjauksia ennen seuraavaa äänestystä.

Venäjä on maailman valtioiden byrokratiavertailussa sijalla 120. Korruptiosta ei varmasti tarvitse edes sanoa mitään. Tuonti on hankalaa, vienti on epävarmaa, lainsäädäntö on puutteelinen, oikeuslaitos on vitsi ja talouspolitiikka on yhtä ennalta-arvattavaa kuin venäläinen ruletti. Yrityksiä on kansallistettu mielivaltaisesti tekaistujen oikeusjuttujen kautta. Öljyn tuotanto on laskenut yli puoli vuotta putkeen, eikä nousua ole näkyvissä. Kotimainen tuotanto on heikkoa, vailla mitään edellytyksiä kilpailla ulkomailla. Maan omistaminen ja kaavoitus on lottoamista. Infrasturktuuri mätänee käsiin. Vientiin menee vain raaka-aineita, koska kuten Neuvostoliitossakin Venäjän teollisuus tekee ensiluokkaisista raaka-aineista kenellekkään kelpaamattomia tavaroita. Raaka-aineiden hinnat ovat jyrkässä laskussa maailmantalouden hiipumisen myötä ja ostajat etsivät vaihtoehtoja epävarmalle toimittajalle. Niin, ja Georgian konfliktin jälkeen Venäjä totesi, ettei WTO:n jäsenyys ole tärkeää heille.

Ehkä tästä luettelosta löytyy syy miksi Moskovan pörssit ovat tällä hetkellä alempana kuin kaksi vuotta sitten, 7-9% vuotuisesta BKT:n kasvusta huolimatta. Se on rahan epäluottamuslause talouspolitiikalle, ei seurausta finanssikriisistä. Voisi olla Venäjälläkin hyväksi pieni "kyvyttömyys tehdä päätöksiä", kun kaikki tehdyt päätökset viime vuosina näyttävät olevan vain haitaksi.

Ei kommentteja: