maanantai 11. heinäkuuta 2016

Venäjän uutiskatsaus - viikko 27

Rauhallinen uutisviikko Venäjällä ja sen myötä lyhyehkö uutiskatsaus:
-Lainsäädäntöprosessi yskii
-Valtio tähtää viinamonopolin tuotannon palauttamiseen
-Teleportaatio, pasta ja 80-metrinen Jeesus-patsas

Lainsäädäntöprosessi yskii

Presidentti Putin allekirjoitti tällä viikolla aseenkantolupia koskevan lain. Lain sisältö ei itsessään ole kovin mielenkiintoinen, vaan se miten miten laki muuttui presidentin käsittelyssä. Hänen allekirjoituksen jälkeen laki julkaistiin Kremlin nettisivulla. Tekstissä luki, että aseenkantolupa annetaan korkeintaan viideksi vuodeksi, kun alunperin parlamentin hyväksymässä versiossa salli jopa kymmenen vuoden luvan.

Eräs bloggaaja huomasi poikkeavuuden, ja asiasta kysyttiin Putin lehdistösihteeriltä. Hän tietty totesi ettei Putin voinut olla väärässä. Seuraavana päivänä parlamentin nettisivuilta poistettiin alkuperäinen lakiteksti ja se korvattiin Putinin version mukaiseksi.

Presidentillä ei Venäjän perustuslain mukaan ole oikeutta muuttaa parlamentin hyväksymiä lakeja, ainoastaan hyväksyä tai hylätä ne. Tällä viikolla Putinilla ei ilmeisesti ollut aikaa tai voimia esittää, että Venäjän demokraattiset instituutiot toimisivat niin kuin perustuslaki ne tarkoitti.

Valtio tähtää viinamonopolin tuotannon palauttamiseen

Venäjän valtiotalouden kriisin myötä hallituksessa on puhuttu paljon valtioyhtiöiden yksityistämisestä. Nämä keskustelut eivät ole juuri tuottaneet tulosta. Samanaikaisesti valtio pyrkii tekemään sen, mitä Venäjän valtio on yrittänyt epäonnistuneesti tehdä viimeiset 300 vuotta verotulojen laskiessa: monopolisoida viinan tuotannon. Tällä viikolla valtio osti kahdeksan pirtutehdasta lisää, kun sillä jo ennestään oli 61 % markkinaosuus.

Tämäkin pyrkimys monopoliin on tuomittu epäonnistumaan, koska valtion monopoli kilpailee harmaan tuotannon eikä laillisen yksityisen sektorin kanssa. Talouden muiden investointien vähentymisestä huolimatta, sijoitukset kotipolttoinfrastruktuuriin ovat kasvaneet 300-400 % vuonna 2014 ja 30-40 % lisää viime vuonna.

Teleportaatio, pasta ja 80-metrinen Jeesus-patsas

Presidentti Putin allekirjoitti tällä viikolla määräyksen, jonka mukaan FSB:n on purettava erilaisten älypuhelimien viestisovellusten suojauskoodit kahden viikon sisällä. Tämä on lievästi sanottuna hyvin kunnianhimoinen tavoite, sen aikatauluista puhumattakaan.

Moni ministeri, pormestari ja virkamies halusi itsekkin julistaa epärealistisia tavoitteita trendissä pysyäkseen. Maatalousministeri kertoi Venäjällä valmistetun pastan olevan vähintään yhtä hyvää kuin italialainen, ja että Venäjä kohta valtaa maailman pastamarkkinat. Pietarin pormestari antoi määräyksen löytää kaupungista paikka 80 metriä korkealle Jeesus-patsaalle. Valtion vastikään hyväksytyssä tiedestrategiassa tavoitteeksi asettettiin mm. teleportaation keksiminen.

Samanaikaisesti Venäjän kärkihanke - Krimin ja Etelä-Venäjän yhdistävän sillan rakentamisen kerrottiin viivästyvän vuodella. Se on melkoinen saavutus, kun rakennustyöt ovat olleet käynnissä 14 kuukautta.


Tämän kirjoituksen myötä Venäjän uutiskatsaus-projekti on puolessa välissä. Otan lukijoilta mielelläni palautetta vastaan: Mistä pidit? Mistä et? Mistä/millaisista tapahtumasta/tapahtumista haluaisit minun kirjoittavan jatkossa? Kommenttikenttä on auki.

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Kiitoksia blogista joka tarjoaa sellaisia näkökulmia, joita Suomessa ei Venäjältä oikeastaan lainkaan esitetä. Meille luodaan mielikuvaa arvaamattomasta Venäjästä, mutta nämä 80-metriset Jeesuspatsaat valottavat, että todellisuudessa kyse on vain maasta, jossa poliitikkojen hulluuskohtaukset suuntautuvat eri asioihin kuin meille länsimaissa, joissa maailmaa pelastetaan hiilidioksidilta, nationalismilta ja rasisteilta.

Eniten minua kiinnostavat erityisesti Putinin sikailut ja toilailut, kuten nyt tuo kymmenen vuoden aseenkantoluvan muuttuminen viisivuotiseksi. Vain muutama vuosi sitten Putin oli koko länsimaisen poliittisen eliitin lemmikki ja USA:n presidenttikin näki hänen silmissään ystävänsä. Sen tähden Putinin muuttuminen demonisoiduksi pahuuden ruumiillistumaksi on ollut saman kaltainen kuin oli Hitlerin muuttuminen 30-luvun Time-lehden kansipojasta kansanmurhaajaksi. Vaalien epäselvyydet Venäjällä (kuin myös Itävallassa hehheh) ovat olleet aikaisemmasta tuotannostasi mielenkiintoisia.

Kaikki kirjoituksesi tulee kyllä seurattua ja mahdollisuuksien mukaan kommentoitua, joten jatka hyvää työtä!

Konitohtori kirjoitti...

Hei Anton, olisi kiva kuulla mietteitäsi ruuan hinnan kehityksestä Venäjällä. Sekä yrityksestä polkaista korvaava omatuotanto käyntiin.

Kiitos todella mielenkiintoisista katsauksista!

Anton kirjoitti...

Kiitos Kumitonttu ja Konitohtori!

Mitä tulee ruuan tuonnin korvaamiseen, siitä ei ole mitään yksiselitteistä kuvaa. Ne alat, joilla trendi oli jo aikaisemmin kasvava (mm. vilja, sianliha, siipikarja) kasvu on jatkunut. Muut sektorit eivät ole tuontirajoituksista juuri hyötyneet kun väestön ostovoima on pienentynyt. Maatalouden tuotantosyklit ovat pitkiä, joten loppullista tuomiota on vielä hankalaa antaa. Mutta ennusmerkit ovat kovin huonot.