tiistai 13. lokakuuta 2015

MH17 loppuraportti ja Venäjän reaktio.

Tänään julkaistiin loppuraportti MH17:n alasampumisesta Itä-Ukrainassa. Raportti oikeastaan vain vahvisti sen mikä näytti melko selvältä jo onnettomuuspäivänä. Päätin silloin tekstin seuraaviin sanoihin: “tulevina päivinä tulemme näkemään melko uskomattomia versioita siitä mitä oikeasti tapahtui”. Ja tosiaan, Venäjän jatkuvasti vaihtuvat versiot tapahtuneesta ovat aiheuttaneet usein myötähäpeää.

Lyhyt kertaus: Venäjän ensimmäinen virallinen versio tapahtuneesta väitti, että koneen ampui alas Ukrainan SU-25 hävittäjä. Venäjän armeijan teoria oli huonosti valmisteltu valhe, jonka lukuisat virheet paljastuivat lähes välittömästi. Virallinen propaganda kuitenkin kannatteli teoriaa loppuun asti. Kesäkuussa, kun loppuraportin julkaisu lähestyi, Venäjä päätti myöntää etukäteen ainakin sen, että Boeingin tiputti Buk-ilmatorjuntajärjestelmä. Virallinen mantra on nyt se, että koneen ampui alas 9M38M1 ohjus, jota Venäjä ei enää käytä, mutta Ukraina käyttää.

Tätä väitettä toistettiin tänään myös Suomen mediassa, ottamatta sen enempää kantaa sen paikkansapitävyyteen. Tämäkin väite on kuitenkin huonosti valmisteltu valhe. On olemassa lukuisia kuvia ja videopätkiä, jotka todistavat kyseisen ohjuksen olleen Venäjän käytössä ennen ja jälkeen MH17:n alasampumista.

Tänään julkaistu onnettomuusraportti ei ottanut kantaa siihen, kuka painoi ohjuksen laukaisunappia. Tästä huolimatta Venäjä jostain syystä käyttäytyy jatkuvasti kuten syyllisen tahon voi olettaa käyttäytyvän. Heinäkuussa 2014 Venäjä vaatii YK:n tutkintaa tapahtuneesta. Kun heinäkuussa 2015 YK:ssa ehdotettiin YK:n rikostuomioistuinta, oli selvää että todistusaineistoa omasta syyllisyydestä on tarpeeksi ja Venäjä käytti veto-oikeuttaan ehdotusta vastaan. Virallinen syy, oli se, että tutkinta oli vielä kesken. Nyt kun loppuraportti on julkaistu, Venäjä syyttää sitä “yksipuoleiseksi ja poliittiseksi”. Toisin sanoen voimme olla varmoja, että Venäjän nykyhallinto tulee estämään kaikki tulevat yritykset YK:n tuomioistuimen perustamiseen. Sillä välin Venäjän sisäinen propaganda toimii tehokkaasti: 64 % venäläisistä uskoo että Ukrainan armeija on vastuussa. Peräti 16 % uskoo “länsimaisten tiedustelupalveluiden” syyllisyyteen ja vain 3 % syyttää separatisteja tai Venäjää.

Ei kommentteja: