tiistai 11. elokuuta 2009

Vaalit. Rahoitus. Sotku.

Vaalirahoitussotku on kyllä kesäuutisten aatelistoa. Oho, suomenruotsalaiset tukevat RKP:tä. Tupla oho, EK ja suuret yritykset tukevat Kokoomusta. Tripla oho, MTK ja Vesa Keskinen tukee Keskustaa. Oho potenssiin äärettömän neliöjuuri, ay-liike tukee vasemmistoa, greenpeace vihreitä ja naispappeuden vastustajat kristillisiä.

Yhteinen nimittäjä on se, että kaikki vaalitukijat, suuryrityksiä lukuun ottamatta, ovat verovapaita yhdistyksiä. Eli kysymys on: jos hyväksyt puoluetuet, niin miksi vaalituki olisi mitenkään erillaista? Yleisin vastaus on tietenkin se, että on väärin että rahalla ostetaan puolueen suopeita mielipiteitä asiaan sun toiseen.

Mutta miettikääs nyt. Olet ay-liikkeen pomo. Edustat palkansaajia, jotka maksavat verovapaina jäsennyysmaksut. He ovat epätyytyväisiä jos eläkeikä nousee tai työlainsäädäntö muuttuu, poistaen heidän oikeutensa jatkaa vakinaisessa työpaikassa olivatpa tulokset ja työmotivaatio kuinka hukassa tahansa. Tuet jäsenmaksuista demareiden kampanjaa, koska tiedät heidän poliittisen agendan olevan juurikin tämä. Yrität siis vaan auttaa voittoon tahoa, joka jo valmiiksi on samaa mieltä kanssasi. Huolestuttavaa olisi jos ay-liikkeet olisivat rahoittaneet isoja summia oikestolle tai yritykset lahjoittaneet demareille, ja tämän seurauksena meillä vallitsisi konsessus kaikesta aina vaalikauteen saakka, jollain leikittäisiin hetken taas linjaeroja, ja rahavirta jatkuisi.

Käyttännössä puoleet Suomessa ovat lähtökohtaisesti jotain mieltä. He keräävät rahaa tahoilta, jotka ovat samaa mieltä heidän kanssa. Nämä tahot kuvittelevat että rahalla olisi merkitystä vaaleissa, mutta ei sillä ole. Kolme suurinta pysyvät suurina, ja pienet pysyvät pieninä. Kahden prosenttiyksikön lisäys kannatuksessa on mukamas vaalivoitto. Tai ehkä edunvalvontajärjestöt vain leikkivät nollasummapeliä ja haluavat rahoillansa mitätöidä toisen edunvalvontajärjestön panoksen. Oli miten oli, niin kenelle oikeasti tulee yllätyksenä, että monipuoluejärjestelmä edustuksellisessa demokratiassa johtaa tähän? Ainiin, syytetään taas mediaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko lukenut Per-Erik Lönnforsin kirjan "Pelastakaa maailma - polttakaa taloustieteen oppikirjat" ja jos oot niin mielipiteesi.