maanantai 18. heinäkuuta 2016

Venäjän uutiskatsaus - viikko 28

Venäjän uutiskatsauksessa tällä viikolla kirjoitan varapääministerin koirien hulppeasta elämästä, FSB:n vastavalmistuneiden autoajelusta, sekä harmaan talouden torjunnasta.

Varapääministerin aristokraattiset koirat

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ja hänen korruption vastainen kansalaisjärjestö FBK suoltaa paljastuksia Venäjän johdon rikkauksista jatkuvasti. Toissaviikolla syyniin joutui varapääministeri Igor Shuvalov joka omistaa mm. 20 miljoonan dollarin asunnon Lontoossa ja 15 miljoonan dollarin huvila Itävallassa. Uusimpana hankintalistalla on kokonaisen kerroksen ostaminen omaan käyttöön Moskovan keskustassa sijaitsevasta luxus-kerrostalosta. Toistaiseksi vierekkäisiä asuntoja on ostettu kymmenen miljoonan dollarin ja 714 neliömetrin edestä ja ne on ilmeisesti tarkoitus yhdistää yhdeksi asunnoksi. Kesäkuun alussa varapääministeri vieraili työmatkalla Kazanissa, jossa hänelle näytettiin uutta asuntorakentamista, tarkemmin sanottuna kahdenkymmenen neliön asuntoja. Shuvalov kommentoi: “Tuntuu naurettavalta, mutta ihmiset ostavat näitä asuntoja, ne ovat suosittuja.” Kyllähän sitä voi tavallisille kuolevaisille vähän naureskella kun yksi oma asunto maksaa 600 tavallisen ihmisen asunnon verran.

Paljastukset Shuvalovin elämäntyylistä jatkuivat tällä viikolla. Tällä kertaa mukana oli myös söpöjä koiria, joten internetin logiikkaa noudattaen mielenkiinto oli paljon suurempaa kuin tylsiin asuntoihin verrattuna. Shuvalovin vaimo harrastaa corgi-rotuisten koiria, heillä on niitä kuusi. Shuvalovit myös joko omistavat tai vuokraavat todella usein yksityisen suihkukoneen. Työmatkojen lisäksi sillä matkustetaan (joskus useita kertoja kuukaudessa) perheen huvilalle Itävaltaan ja viedään koirat osallistumaan koiranäyttelyihin. Tänä vuonna koirien kuskaaminen yksityisellä koneella koiranäyttelyihin on maksanut Shuvaloveille jo noin miljoona dollaria.

Tavallisesti kun FBK paljastaa korkeiden virkamiesten miljoonaomaisuuden, he kiistävät kaiken tai vaikenevat tapauksen kuoliaaksi. Shuvalovit lähtivät toiselle linjalle: he de facto myönsivät asuntojen oston. Koirien lennättäminen näyttelyihin on heidän mielestä perusteltua, koska koirat puolustavat siellä Venäjän kunniaa.

Varapääministerillä on varaa kommentoida näitä syytöksiä, koska yliopiston ja valtionhallinon välillä hän ehtii olemaan töissä yksityisellä sektorilla noin neljän vuoden ajan. On siis mahdollista (joskin epätodennäköistä), että hänen varallisuus on kertynyt laillisesti. FBK:n paljastukset ovat yleensä paljastuksia vain tavalliselle kansalaiselle. Maan johto tuntee toisensa ja järjestelmän jolle he työskentelevät, joten minkään ministerin tai virkamiehen kysenalaisin keinoin keräämä omaisuus ei johda tutkintaan tai eroon.

Esiintyessä Davosin talousfoorumissa viime vuonna Shuvalov sanoi etteivät venäläiset koskaan luopuisi johtajastaan ulkopuolisen painostuksen takia ja ovat valmiita kestämään mitä tahansa niukkuutta. Mukava huomata ettei Shuvalovin oma elintaso ole liiaksi kärsinyt.

FSB-opistosta valmistuneiden sunnuntaiajelu

90-luvun Venäjällä käyttöesine joka nousi symboloimaan menestystä ja sosiaalista statusta oli Mercedeksen 600-sarjan autot. Venäläiset uusrikkaat liikemiehet, sekä heidän vadelman väriset pikkutakit ja 600-sarjan mersut oli meemi jonka jokainen venäläinen tunsi. Nykyään vastaavaan asemaan on noussut Mersun G-sarjan luksusmaastoautot. Uutisissa näitä autoja ei edes sanota G-sarjaksi, vaan asiaan kuuluvalla pieteetillä “Mercedes Benz Geländewageniksi”. Myös mielikuvat niistä menestyvistä ihmisistä, jotka näitä statussymboleita ajavat, on muuttunut liikemiehestä virkamieheksi tai ns. voimaministeriön edustajaksi.

21. kesäkuuta vietettiin FSB:n opiston valmistujaisia. Muutama kymmenen vastavalmistunutta vuokrasivat juhlan kunniaksi kolmekymmentä Geländewagenia ja lähtivät sunnuntaiajelulle Moskovan keskustaan. Ja latasivat tästä kuvia sosiaalisiin medioihin. Tekivät siitä kokonaisen musiikkivideon, ihailkaa. https://www.youtube.com/watch?v=hOzZROaFk6Y

Tässä aikustumisriitissä esittäytyi Venäjän uusi eliitti sekä heidän näkemyksensä roolistaan osana yhteiskuntaa. Kyse ei ole enää salamyhkäisestä toiminnasta, jossa turvallisuuspalvelun kasvottomat raskaan työn raatajat suojelevat maataan ilman toivoakaan julkisesta tunnustuksesta. Tavoite on hienot autot ja leveä elämäntyyli.

Video lähti leviämään tiedoitusvälineissä ja pääsi tällä kertaa myös valtiollisten propagandakanavien uutisaiheisiin. Liberaali kansanosa paheksui FSB:n roolia yhteiskunnassa, konservatiivisemmat kansalaiset paheksuivat leveilyä ja omien kasvojen paljastamista.

Myös FSB:n johto ei ollut tyytyväinen. Viime viikolla valmistui FSB:n sisäinen tarkistus, jonka lopputuloksena osa opiston kouluttajista saa potkut ja videolla mukana olleet vastavalmistuneet joutuvat tyytymään huonoimpiin työpaikkoihin FSB:n sisällä kuin mitä heidän arvosanat ja suhteet olisivat alunperin edellyttäneet.

Harmaan talouden torjunnan uudet keinot

Suunnilleen 40 % Venäjän työvoimasta on valtiolle “näkymätön”. 30 miljoona ihmistä eivät maksa veroja tai vastaanota tulonsiirtoja. He ovat edustavat ns. autotallisektoria: pienimuotoista yritystoimintaa, joka tuottaa laillisia palveluita, mutta ei noudata määräyksiä tai maksa veroja.

Nyt kun Venäjän julkinen talous selviää pahan päivän rahastojen avulla, eikä huomattavaa parannusta tilanteeseen ole näköpiirissä, Putin on määrännyt hallituksen tällä viikolla tehostamaan harmaan talouden torjuntaa.

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Yritykset Venäjällä toimivat harmaalla sektorilla ei niinkään välttyäkseen virallisilta veroilta, vaan valtion sääntelyviidakolta ja mielivaltaisten virkamiesten tarkastuksilta, jotka yleensä toimivat esipuheena lahjuksen ottamiselle. Venäjän kielessä on myös oma käsite tapauksille, joissa menestyvä yritys siirretään tekaistujen syytteiden avulla uudelle, hyvät suhteet omaavalle omistajalle: “Рейдерство - liiketaloudellinen merirosvous.” Näiltä kaikilta ongelmilta välttyy jos paperilla ei ole mitään yritystä jota voisi säädellä tai jonka omistusoikeudet voisi siirtää.
Viime viikolla myös valtiovarainministeriön virkamiehet tekivät ehdotuksen harmaan talouden torjunnan keinoista: Valtio voisi pyytää kansalaisilta selvitystä isojen ostosten, kuten autojen ja asuntojen, rahojen alkuperästä.

Tässä vaiheessa olisi hyvä palata tämän uutiskatsauksen ensimmäiseen uutiseen. Venäjällä perustettiin vuonna 2012 “avoin hallitus”, projekti jonka tavoitteena oli edistää avoimen datan saantia ja käsitellä kansalaisaloitteita. Vuonna 2014 Navalnyi ja hänen FBK-järjestönsä käynnistivät kansalaisaloitteen “kampanja 20”. Numero 20 viittasi pykälään 20 YK:n korruption vastaisessa ohjelmassa. Se edellyttää rikosseuraamuksia virkamiehille tai poliitikoille, jotka eivät pysty uskottavasti selittämään omiin hankintoihin käytettyjen rahojen alkuperää. Se on ainoa pykälä tuosta YK:n ohjelmasta jota Venäjä ei ole ratifioinut ja FBK:n kansalaisaloite pyrkii korjaamaan asian. Aloite keräsi alle kuukaudessa vaaditut satatuhatta allekirjoitusta ja pääsi “avoimen hallituksen” esityslistalle.

“Avoin hallitus” aiheesta suljetun istunnon (!) ja hylkäsi aloitteen koska se oli ristiriidassa Venäjän perustuslain kanssa. Nyt voimme mielenkiinnolla seurata valtiovarainministeriön viime viikon ehdotuksen edistymistä: Onko vaatimus oman varallisuuden lähteiden selvittämisestä perustuslain vastainen vain virkamiesten vai kaikkien kohdalla?

maanantai 11. heinäkuuta 2016

Venäjän uutiskatsaus - viikko 27

Rauhallinen uutisviikko Venäjällä ja sen myötä lyhyehkö uutiskatsaus:
-Lainsäädäntöprosessi yskii
-Valtio tähtää viinamonopolin tuotannon palauttamiseen
-Teleportaatio, pasta ja 80-metrinen Jeesus-patsas

Lainsäädäntöprosessi yskii

Presidentti Putin allekirjoitti tällä viikolla aseenkantolupia koskevan lain. Lain sisältö ei itsessään ole kovin mielenkiintoinen, vaan se miten miten laki muuttui presidentin käsittelyssä. Hänen allekirjoituksen jälkeen laki julkaistiin Kremlin nettisivulla. Tekstissä luki, että aseenkantolupa annetaan korkeintaan viideksi vuodeksi, kun alunperin parlamentin hyväksymässä versiossa salli jopa kymmenen vuoden luvan.

Eräs bloggaaja huomasi poikkeavuuden, ja asiasta kysyttiin Putin lehdistösihteeriltä. Hän tietty totesi ettei Putin voinut olla väärässä. Seuraavana päivänä parlamentin nettisivuilta poistettiin alkuperäinen lakiteksti ja se korvattiin Putinin version mukaiseksi.

Presidentillä ei Venäjän perustuslain mukaan ole oikeutta muuttaa parlamentin hyväksymiä lakeja, ainoastaan hyväksyä tai hylätä ne. Tällä viikolla Putinilla ei ilmeisesti ollut aikaa tai voimia esittää, että Venäjän demokraattiset instituutiot toimisivat niin kuin perustuslaki ne tarkoitti.

Valtio tähtää viinamonopolin tuotannon palauttamiseen

Venäjän valtiotalouden kriisin myötä hallituksessa on puhuttu paljon valtioyhtiöiden yksityistämisestä. Nämä keskustelut eivät ole juuri tuottaneet tulosta. Samanaikaisesti valtio pyrkii tekemään sen, mitä Venäjän valtio on yrittänyt epäonnistuneesti tehdä viimeiset 300 vuotta verotulojen laskiessa: monopolisoida viinan tuotannon. Tällä viikolla valtio osti kahdeksan pirtutehdasta lisää, kun sillä jo ennestään oli 61 % markkinaosuus.

Tämäkin pyrkimys monopoliin on tuomittu epäonnistumaan, koska valtion monopoli kilpailee harmaan tuotannon eikä laillisen yksityisen sektorin kanssa. Talouden muiden investointien vähentymisestä huolimatta, sijoitukset kotipolttoinfrastruktuuriin ovat kasvaneet 300-400 % vuonna 2014 ja 30-40 % lisää viime vuonna.

Teleportaatio, pasta ja 80-metrinen Jeesus-patsas

Presidentti Putin allekirjoitti tällä viikolla määräyksen, jonka mukaan FSB:n on purettava erilaisten älypuhelimien viestisovellusten suojauskoodit kahden viikon sisällä. Tämä on lievästi sanottuna hyvin kunnianhimoinen tavoite, sen aikatauluista puhumattakaan.

Moni ministeri, pormestari ja virkamies halusi itsekkin julistaa epärealistisia tavoitteita trendissä pysyäkseen. Maatalousministeri kertoi Venäjällä valmistetun pastan olevan vähintään yhtä hyvää kuin italialainen, ja että Venäjä kohta valtaa maailman pastamarkkinat. Pietarin pormestari antoi määräyksen löytää kaupungista paikka 80 metriä korkealle Jeesus-patsaalle. Valtion vastikään hyväksytyssä tiedestrategiassa tavoitteeksi asettettiin mm. teleportaation keksiminen.

Samanaikaisesti Venäjän kärkihanke - Krimin ja Etelä-Venäjän yhdistävän sillan rakentamisen kerrottiin viivästyvän vuodella. Se on melkoinen saavutus, kun rakennustyöt ovat olleet käynnissä 14 kuukautta.


Tämän kirjoituksen myötä Venäjän uutiskatsaus-projekti on puolessa välissä. Otan lukijoilta mielelläni palautetta vastaan: Mistä pidit? Mistä et? Mistä/millaisista tapahtumasta/tapahtumista haluaisit minun kirjoittavan jatkossa? Kommenttikenttä on auki.

Venäjän uutiskatsaus - viikko 26

Edellisen viikon suomalainen Venäjä-uutisointi on keskittynyt Putinin vierailuun, tarkemmin sanottuna hänen lausuntoonsa Venäjän joukkojen vetämisestä 1500km Suomen rajalta. Intuitiivisesti kaikki varmaankin tiesivät ettei tämä voinut olla totta, mutta lähtivät tarkistamaan kuitenkin. Näin syntyi paljon “uutisia” siitä, etteivät Putinin puheet pitäneetkään paikkansa. Itse päätin kirjoittaa Venäjän ja Turkin suhteiden muutoksista, uudesta anti-terrorismilakipaketista ja laspioikeusasiamiehen erosta.

Venäjän ja Turkin suhteiden normalisoituminen

Venäjä on vaatinut anteeksipyyntöä Turkilta siitä lähtien, kun se ampui venäläisen SU-24 pommittajan Turkin ja Syyrian rajalla marraskuussa 2015. Turkki on jo aikaisemmin pahoitellut koneen alas ampumista, muttei varsinaisesti pyytänyt anteeksi.

Maanantaina Putinin lehdistösihteeri ilmoitti, että Turkin presidentti Erdogan on pyytänyt kirjeellä anteeksi tapahtunuttaTurkki myöhemmin kiisti anteeksipyynnön ja myönsi vain pahoittelut. Tämä ei Venäjää haitannut sillä jo keskiviikkona Putin antoi hallitukselle määräyksen purkaa Turkkiin kohdistuvat matkustajalentoliikenteen määräykset.

Olipa kyse todellisesta anteeksipyynnöstä tai siitä, että Venäjä tulkitsi sanat haluamallaan tavalla, on selvää, että suhteiden lähentymistä edelsivät neuvottelut, joissa molemmat maat pyrkivät nyt saatuun lopputulokseen. Putin ja Erdogan ovat samasta puusta veistetty: Molemmat ovat autoritäärisiä entisten suurvaltojen johtajia, joiden politiikkaa ohjaavat arvojen sijaan geopoliittiset tavoitteet. Turkki tarvitsi takaisin venäläisturistit, jotka toivat aikaisemmin n. 10 % maan matkailuviennistä. Venäjä haluaisi kaverikseen edes yhden NATO-maan, jonka kanssa voi sopia asioista ilman, että pöydälle nousee Krim tai ihmisoikeudet.

Mielenkiintoista tässä on se, että Venäjä sallii matkustajaliikenteen Turkkiin alle vuorokausi sen jälkeen, kun Istanbulin lentokentällä tapahtui 36 ihmisen hengen vaatinut terrori-isku. Alkuperäinen selitys Venäjän lentojen kieltämiselle Turkkiin oli maan heikko turvallisuustilanne.

Antiterrorismi-lakipaketti hyväksyttiin parlamentissa ja senaatissa

Venäjän parlamentin kuudes kokoonpano piti viimeisen istuntonsa 24. kesäkuuta, mutta ehtii jättää jälkeensä vielä yhden järjettömän lakipaketin. Terrorismin torjuntaan tarkoitettu laki sisältää mm. seuraavat kohdat:

  • Teleoperaattoreiden on säilytettävä tallenteet kaikista heidän kauttansa kulkevista puheluista ja tekstiviesteistä kuuden kuukauden ajan, sekä teletunnistetiedot kolmen vuoden ajan. Turvallisuusviranomaisilla on oltava vapaa pääsy näihin tietoihin.
  • Kaikki tietoliikenteen tarjoajat (nettisivut, puhelinsovellukset, sosiaaliset mediat jne.), jotka käyttävät tiedonsiirrossaan salausta, ovat velvoitettuja auttamaan turvallisuusviranomaisia purkamaan suojaus pyydettäessä.
  • Lähetystyö on tästä lähtien sallittu ainoastaan ennakkoon rekisteröidyille yhteisöille ja vain tähän tarkoitukseen rekisteröidyissä tiloissa.
  • Postipalveluiden tarjoajat ovat tästä lähtien velvoitettuja tarkistamaan postipaketit kiellettyjen tavaroiden kuten rahan, huumeiden tai aseiden varalta.

145 miljoonan ihmisen kaikki puhelut tallennettuna puolen vuoden ajan. Alustavien arvioiden mukaan teleoperaattorit joutuvat käyttämään 70 miljardia euroa uusien datakeskusten rakentamiseen. Puhelut kallistuvat, teleoperaattoreiden voitot muuttuvat tappioiksi ja valtio jää ilman veroja. Terrorismin ja muun rikollisuuden torjunta hankaloituu, sillä jatkossa rikolliset tietävät varmasti, että heidän puhelunsa tallennetaan. Tavallisten kansalaisten puhelut ovat FSB:n kuunneltavissa, eikä FSB:tä valvo kukaan.

On myös täysin epäselvää, onko pykälä internet-liikenteen salauksen purkamisesta käytännössä toteutettavissa. Yli puolet tämän päivän tietoliikenteestä käyttää jotain salausmenetelmää, ja useimmiten tämä salaus ei ole nettisivustojen ylläpitäjien purettavissa. Yleisintä HTTPS-protokollaa käyttävät myös Venäjän valtion eri sivustot. Koko pankkien välinen maksuliikenne taas perustuu PCI DSS-standardiin, jota hallinnoi luottokorttiyhtiöiden perustama elin. Se, tai mikään muukaan salausprotokollien ylläpitäjä ei tule luovuttamaan avaimiaan FSB:lle, koska se tarkoittaisi käytännössä heidän liiketoimintansa loppua.

Kun keskustelu Venäjän vastaisista pakotteista kävi kuumimmillaan, pohdittiin suljetaanko Venäjä SWIFT-pankkimaksujärjestelmän ulkopuolelle. Tämä lakipaketti edustaa “tunkekaa innovaatiot perseeseenne”-ajattelua ylimmällä valtion tasolla. Jos se pannaan täytäntöön, Venäjä käytännössä sulkee itsensä SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle. Kirjoitin “jos”, koska venäläisen perinteen mukaisesti lakien ankaruus kompensoidaan niiden valikoivalla täytäntöönpanolla. Tämänkin lain kohdalla saattaa käydä niin, etteivät yritykset noudata sitä ja valtio soveltaa lakia vain sulkeakseen epätoivottuja sivustoja.

Parlamentin ylähuone hyväksyi lakipaketin keskiviikkona äänin 141 puolesta, 5 vastaan. Enää puuttuu Putinin allekirjoitus. Ja hän toki allekirjoittaa sen, koska mikään merkittävä lakialoite ei etene parlamentissa, ellei sillä ole Kremlin tukea.

Venäjän lapsioikeusasiamies Astahov eroaa tehtävästään.

Tällä viikolla Venäjältä tuli hyviäkin uutisia: Suomalaisillekin tuttu Venäjän lapsioikeusasiamies eroaa tehtävästäänKirjoitin kolme vuotta sitten pitkän tekstin Astahovin henkilöhistoriasta, josta todennäköisesti paljastuu miksi pidän hänen eroaan hyvänä uutisena.

Mutta miksi nyt? Yleisin selitys liittyy kolme viikkoa sitten Venäjän Karjalassa tapahtuneeseen onnettomuuteen, jossa hukkui 15 lasta. Astahov kävi paikallisessa sairaalassa katsomassa selviytyneitä lapsia ja tapaamisesta levisi video, jossa Astahov virnistää ja kysyy “Noh, mites teidän uintiretki sujui?”. Tämän jälkeen Kremlissä ilmeisesti päätettiin hankkia Astahovin paikalle ihmisen, joka olisi vähän tahdikkaampi ja jonka sanomisia ei tarvitsisi lehdistötilaisuuksissa jatkuvasti selittää.

Venäjän uutiskatsaus - viikko 25

Juhannuksesta ja uudesta työsuhteestani johtuen tällä viikolla vähän lyhyempi uutiskatsaus. Aiheen Kirovin alueen kuvernöörin lahjusepäilyt ja Venäjän median brexit-reaktioita.

Kirovin alueen kuvernöörin pidätys

Viikon suurin uutinen tuli perjantaina, kun Kirovin alueen kuvernööri Nikita Belyh pidätettiin epäiltynä lahjuksen ottamisesta. Belyh on ainutlaatuinen tapaus venäläisessä politiikassa - aidosti oppositiossa oleva kuvernööri. Venäjän tutkintakomitea oli järjestänyt operaation, jossa heidän versionsa mukaan Belyhille tarjottiin 400 000 euroa kahden yrityksen nimissä. Belyh tapasi tutkintakomitean agentin moskovolaisessa baarissa, otti rahat vastaan ja tämän jälkeen hänet pidätettiin.

Tutkinta on vielä pahasti kesken, syyttäjän pääargumentit ovat jokseenkin tiedossa, puolustus on vasta sunnuntaina antanut ensimmäiset kommenttinsa. Toistaiseksi on olemassa jonkin verran todistusaineistoa siitä, että kyseessä oli pitkään suunniteltu ja harkittu operaatio. Välittömästi pidätyksen jälkeen tiedotusvälineet levittivät tutkintakomitean kuvamateriaalia Belyhin pidätyksestä ja hänen toimittamisestaan tutkintakomitean tiloihin. Jälkimmäinen yksityiskohta on tärkeä, koska toimittajat eivät pääse sisälle kuvaamaan. Materiaali oli siis tutkintakomitean toimittamaa.

Päivän uutislähetyksissä valtavirtamedioissa pidätys oli ykkösuutinen. Yleensä tavalliset TV-uutiset noudattavat kaavaa “mitä hyvää presidenttimme Putin on tänään tehnyt meidän hyväksemme”. PerjantainaPutin aloitti vierailun Kiinassa - tapahtuma, joka yleensä kattaisi kokonaiset uutislähetykset. Se, että Belyhin tapaus nousi ykkösuutiseksi antaa ymmärtää, että operaatio oli koordinoitu myös median kanssa.

Belyhin pidättämispyyntö toimitettiin oikeuteen kello 22.03. Mikäli se olisi toimitettu kolmea minuuttia aikaisemmin, sen olisi käsitellyt päivän päivystävä tuomari. Aikarajan umpeudettua tapauksen hoiti eräs Arthur Karpov - tuomari, joka on tunnettu mm. Magnitskin listalta, Savchenkon oikeudenkäynnistä ja opposition mielenosoittajien tiukoista rangaistuksista. Kaikki poliittisen oikeudenkäynnin ennusmerkit ovat siis olemassa.

Toisaalta se, että oikeudenkäynti on poliittinen, ei sulje pois syytetyn syyllisyyttä. Minulle ei ihan heti tulee mieleen syytä, miksi jonkun alueen kuvernöörin pitäisi vastaanottaa 400 000 euroa käteisenä baaripöydällä.Puolustuksen selitys, jonka mukaan rahat olivat “sponsorin apua” ja olivat tarkoitettu “alueen tarpeisiin” eivät kuulosta uskottavilta.

On myös pohdittava miksi Kremlin haluaisi poistaa Belyhinin virasta juuri nyt. Vaikka hän olikin oppositiossa, hän edusti niin sanottua “pienten tekojen politiikkaa” - yritetään parantaa elämää siellä missä se on mahdollista yrittämättä muuttaa kerralla koko järjestelmää. Mutta korruptio ei ole Venäjän poliittisen järjestelmän sivutuote, vaan sen oleellinen osa: Ihminen joka ei ota lahjuksia on lähtökohtaisesti epäluotettava, koska häntä ei voida uhkailla ja kiristää takaisin ruotuun. Belyh rajoitti toimintansa johtamalleen alueelleen eikä varsinaisesti haastanut Putinin hallintoa federaation tasolla. Korruptioepäily ei tietenkään tee hyvää liberaalille oppositiolle ennen syyskuun parlamenttivaaleja, mutta toisaalta heidän osallistumisensa niihin on muutenkin rajattua eikä gallup-suosio ole kummoista. Joka tapauksessa asiasta on odotettava enemmän yksityiskohtia ennen kuin selvää tilannekuvaa voi muodostaa.

Venäläismedian brexit-reaktioita

Vaikka Venäjän poliittinen johto on pidättäytynyt kommentoimasta brexit-äänestystä, lienee selvää että lopputulos oli Kremlin mieleen. Iso-Britannia on ollut yksi kriittisimmistä EU-maista Venäjää kohtaan, ja sen mahdollinen lähtö EU:sta edesauttaisi pakotteiden poistamista.

Perjantaina venäläinen valtavirtamedia otti äänestyslopputuloksesta kaiken irti. Propagandakoneiston johtaja Dimitri Kiselev kertoi suurille massoille, että “Utopia on ohi… EU on nyt poliittinen hirviö, jolla on totalitäärisiä ambitioita… EU:n kupla on puhkeamassa.”

Maanlaajuinen kanava yksi näytti uutislähetyksessään pätkän Nalle Puh-piirretystä, jota oli muokattu siten, että vuonna 2030 EU:hun liittyvä Ukraina ihmettelee onko siellä enää ketäänSputnik news kertoi tuloksen kertovan selvästi “Eurooppalaisen projektin ideologisesta ja poliittisesta tappiosta”. Johan Bäckman kertoi venäläismedialle, että hän on varma, että Suomen oma kansanäänestys pidetään jo ensi vuonna. Sen seurauksena Suomi luonnollisesti lähtee EU:sta.

Venäjän talouskehityksen ministerin lausunto, jonka mukaan brexit saattaa vaikuttaa negatiivisesti Venäjän kykyyn korottaa eläkkeitä inflaation tasolle tänä vuonna, jäi vähemmälle huomiolle.