Venäjän uutiskatsauksessa tällä viikolla kirjoitan varapääministerin koirien hulppeasta elämästä, FSB:n vastavalmistuneiden autoajelusta, sekä harmaan talouden torjunnasta.
Varapääministerin aristokraattiset koirat
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ja hänen korruption vastainen kansalaisjärjestö FBK suoltaa paljastuksia Venäjän johdon rikkauksista jatkuvasti. Toissaviikolla syyniin joutui varapääministeri Igor Shuvalov joka omistaa mm. 20 miljoonan dollarin asunnon Lontoossa ja 15 miljoonan dollarin huvila Itävallassa. Uusimpana hankintalistalla on kokonaisen kerroksen ostaminen omaan käyttöön Moskovan keskustassa sijaitsevasta luxus-kerrostalosta. Toistaiseksi vierekkäisiä asuntoja on ostettu kymmenen miljoonan dollarin ja 714 neliömetrin edestä ja ne on ilmeisesti tarkoitus yhdistää yhdeksi asunnoksi. Kesäkuun alussa varapääministeri vieraili työmatkalla Kazanissa, jossa hänelle näytettiin uutta asuntorakentamista, tarkemmin sanottuna kahdenkymmenen neliön asuntoja. Shuvalov kommentoi: “Tuntuu naurettavalta, mutta ihmiset ostavat näitä asuntoja, ne ovat suosittuja.” Kyllähän sitä voi tavallisille kuolevaisille vähän naureskella kun yksi oma asunto maksaa 600 tavallisen ihmisen asunnon verran.
Paljastukset Shuvalovin elämäntyylistä jatkuivat tällä viikolla. Tällä kertaa mukana oli myös söpöjä koiria, joten internetin logiikkaa noudattaen mielenkiinto oli paljon suurempaa kuin tylsiin asuntoihin verrattuna. Shuvalovin vaimo harrastaa corgi-rotuisten koiria, heillä on niitä kuusi. Shuvalovit myös joko omistavat tai vuokraavat todella usein yksityisen suihkukoneen. Työmatkojen lisäksi sillä matkustetaan (joskus useita kertoja kuukaudessa) perheen huvilalle Itävaltaan ja viedään koirat osallistumaan koiranäyttelyihin. Tänä vuonna koirien kuskaaminen yksityisellä koneella koiranäyttelyihin on maksanut Shuvaloveille jo noin miljoona dollaria.
Tavallisesti kun FBK paljastaa korkeiden virkamiesten miljoonaomaisuuden, he kiistävät kaiken tai vaikenevat tapauksen kuoliaaksi. Shuvalovit lähtivät toiselle linjalle: he de facto myönsivät asuntojen oston. Koirien lennättäminen näyttelyihin on heidän mielestä perusteltua, koska koirat puolustavat siellä Venäjän kunniaa.
Varapääministerillä on varaa kommentoida näitä syytöksiä, koska yliopiston ja valtionhallinon välillä hän ehtii olemaan töissä yksityisellä sektorilla noin neljän vuoden ajan. On siis mahdollista (joskin epätodennäköistä), että hänen varallisuus on kertynyt laillisesti. FBK:n paljastukset ovat yleensä paljastuksia vain tavalliselle kansalaiselle. Maan johto tuntee toisensa ja järjestelmän jolle he työskentelevät, joten minkään ministerin tai virkamiehen kysenalaisin keinoin keräämä omaisuus ei johda tutkintaan tai eroon.
Esiintyessä Davosin talousfoorumissa viime vuonna Shuvalov sanoi etteivät venäläiset koskaan luopuisi johtajastaan ulkopuolisen painostuksen takia ja ovat valmiita kestämään mitä tahansa niukkuutta. Mukava huomata ettei Shuvalovin oma elintaso ole liiaksi kärsinyt.
FSB-opistosta valmistuneiden sunnuntaiajelu
90-luvun Venäjällä käyttöesine joka nousi symboloimaan menestystä ja sosiaalista statusta oli Mercedeksen 600-sarjan autot. Venäläiset uusrikkaat liikemiehet, sekä heidän vadelman väriset pikkutakit ja 600-sarjan mersut oli meemi jonka jokainen venäläinen tunsi. Nykyään vastaavaan asemaan on noussut Mersun G-sarjan luksusmaastoautot. Uutisissa näitä autoja ei edes sanota G-sarjaksi, vaan asiaan kuuluvalla pieteetillä “Mercedes Benz Geländewageniksi”. Myös mielikuvat niistä menestyvistä ihmisistä, jotka näitä statussymboleita ajavat, on muuttunut liikemiehestä virkamieheksi tai ns. voimaministeriön edustajaksi.
21. kesäkuuta vietettiin FSB:n opiston valmistujaisia. Muutama kymmenen vastavalmistunutta vuokrasivat juhlan kunniaksi kolmekymmentä Geländewagenia ja lähtivät sunnuntaiajelulle Moskovan keskustaan. Ja latasivat tästä kuvia sosiaalisiin medioihin. Tekivät siitä kokonaisen musiikkivideon, ihailkaa. https://www.youtube.com/watch?v=hOzZROaFk6Y
Tässä aikustumisriitissä esittäytyi Venäjän uusi eliitti sekä heidän näkemyksensä roolistaan osana yhteiskuntaa. Kyse ei ole enää salamyhkäisestä toiminnasta, jossa turvallisuuspalvelun kasvottomat raskaan työn raatajat suojelevat maataan ilman toivoakaan julkisesta tunnustuksesta. Tavoite on hienot autot ja leveä elämäntyyli.
Video lähti leviämään tiedoitusvälineissä ja pääsi tällä kertaa myös valtiollisten propagandakanavien uutisaiheisiin. Liberaali kansanosa paheksui FSB:n roolia yhteiskunnassa, konservatiivisemmat kansalaiset paheksuivat leveilyä ja omien kasvojen paljastamista.
Myös FSB:n johto ei ollut tyytyväinen. Viime viikolla valmistui FSB:n sisäinen tarkistus, jonka lopputuloksena osa opiston kouluttajista saa potkut ja videolla mukana olleet vastavalmistuneet joutuvat tyytymään huonoimpiin työpaikkoihin FSB:n sisällä kuin mitä heidän arvosanat ja suhteet olisivat alunperin edellyttäneet.
Harmaan talouden torjunnan uudet keinot
Suunnilleen 40 % Venäjän työvoimasta on valtiolle “näkymätön”. 30 miljoona ihmistä eivät maksa veroja tai vastaanota tulonsiirtoja. He ovat edustavat ns. autotallisektoria: pienimuotoista yritystoimintaa, joka tuottaa laillisia palveluita, mutta ei noudata määräyksiä tai maksa veroja.
Nyt kun Venäjän julkinen talous selviää pahan päivän rahastojen avulla, eikä huomattavaa parannusta tilanteeseen ole näköpiirissä, Putin on määrännyt hallituksen tällä viikolla tehostamaan harmaan talouden torjuntaa.
Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Yritykset Venäjällä toimivat harmaalla sektorilla ei niinkään välttyäkseen virallisilta veroilta, vaan valtion sääntelyviidakolta ja mielivaltaisten virkamiesten tarkastuksilta, jotka yleensä toimivat esipuheena lahjuksen ottamiselle. Venäjän kielessä on myös oma käsite tapauksille, joissa menestyvä yritys siirretään tekaistujen syytteiden avulla uudelle, hyvät suhteet omaavalle omistajalle: “Рейдерство - liiketaloudellinen merirosvous.” Näiltä kaikilta ongelmilta välttyy jos paperilla ei ole mitään yritystä jota voisi säädellä tai jonka omistusoikeudet voisi siirtää.
Viime viikolla myös valtiovarainministeriön virkamiehet tekivät ehdotuksen harmaan talouden torjunnan keinoista: Valtio voisi pyytää kansalaisilta selvitystä isojen ostosten, kuten autojen ja asuntojen, rahojen alkuperästä.
Tässä vaiheessa olisi hyvä palata tämän uutiskatsauksen ensimmäiseen uutiseen. Venäjällä perustettiin vuonna 2012 “avoin hallitus”, projekti jonka tavoitteena oli edistää avoimen datan saantia ja käsitellä kansalaisaloitteita. Vuonna 2014 Navalnyi ja hänen FBK-järjestönsä käynnistivät kansalaisaloitteen “kampanja 20”. Numero 20 viittasi pykälään 20 YK:n korruption vastaisessa ohjelmassa. Se edellyttää rikosseuraamuksia virkamiehille tai poliitikoille, jotka eivät pysty uskottavasti selittämään omiin hankintoihin käytettyjen rahojen alkuperää. Se on ainoa pykälä tuosta YK:n ohjelmasta jota Venäjä ei ole ratifioinut ja FBK:n kansalaisaloite pyrkii korjaamaan asian. Aloite keräsi alle kuukaudessa vaaditut satatuhatta allekirjoitusta ja pääsi “avoimen hallituksen” esityslistalle.
“Avoin hallitus” aiheesta suljetun istunnon (!) ja hylkäsi aloitteen koska se oli ristiriidassa Venäjän perustuslain kanssa. Nyt voimme mielenkiinnolla seurata valtiovarainministeriön viime viikon ehdotuksen edistymistä: Onko vaatimus oman varallisuuden lähteiden selvittämisestä perustuslain vastainen vain virkamiesten vai kaikkien kohdalla?