tiistai 26. elokuuta 2014

Tarina eräästä venäläisestä sotilaasta.

Ukraina on syyttänyt Venäjää sotilaallisesta läsnäolosta alueellaan jo pitkään. Tänään Anatoly Vorobey julkaisi facebookissa oman koosteensa erään sotilaan tarinasta, jonka väitettiin kuolleen Ukrainan alueella. Käänsin tämän tekstin teille luettavaksi. Jokainen voi sitten itse päätellä onko Ukrainassa Venäläisiä sotilaita, vai onko tämä taas yksi esimerkki modernin sodankäynnin some-rintamasta. Olen käännöksessä pyrkinyt säilyttämään alkuperäisen kirjoitusasun, omat lisäykset on kursivoitu.

“Oksana Kichatkinan tarina ei jätä minua rauhaan, tärisen.

Leonid Kichatkin oli henkilö numero 15 iltavahvuuslaskennan pöytäkirjassa Pskovilaisessa maahanlaskukomppaniassa. Ukrainalaiset sotilaat löysivät pöytäkirjan vallatusta BMD-2 miehistönkuljetusvaunusta. Hän on luutnantti (korjaus: kersantti) ja hänen VKontakte (venäläinen facebook-klooni) profiilin mukaan hän oli 30-vuotias. Tämä profiili ei ollut aluksi niissä listoissa jotka alkoivat kiertää netissä kun pöytäkirja julkaistiin.
http://en.inforesist.org/soldiers-of-the-ukrainian-army-captured-a-russian-bmd-2-with-documents-near-lutuhino/

Mutta sitten, lauantaina myöhään illalla, joku huomasi, että Leonidin sivustolla ilmestyi ilmoitus hänen vaimonsa nimissä, ja se levisi netissä kulovalkean tavoin. Sivulla luki:

“rakkaat ystävät! Leonid kuoli hautajaiset maanantaina klo 10 muistotilaisuus Vybutahissa.Ketkä haluavat jättää hyvästit hänelle tulkaa paikalle näemme ilolla kaikki. Jos jotain minun puhelinnumero [...] Vaimo Oksana”

(tässä on kuvakaappaus sivusta: http://ic.pics.livejournal.com/avva/111931/65516/65516_original.png

Samaan aikaan vaimon omalta sivustolta oli sanoja surusta ja hautajaisista. Hän vaihtoi profiilikuvakseen kuvan miehestään:
https://archive.today/KlOeO

21.8.2014 16.50: Rakastan kovasti ja odotan!!!!!!

22.8.2014 06.46: Elämä pysähtyi!!!!

22.8.2014 10.55: kun Leonid tuodaan kerron kaikille jotta voivat jättää hyvästit

23.8.2014 11.21: maanantaina vybutahissa hautajaiset klo 11…

Svetlana Viktorovnan sivulla, joka oli Leonidin ja Oksanan “best friends”-listalla (todennäköisesti hän on Oksanan äiti, mutta en ole varma), ilmestyi myöskin muistovalokuva ja runo siitä kuinka hieno ihminen hän oli. En ala tässä siteeraamaan näitä yksinkertaisia runoja, katsokaa arkistosta jos teitä kiinnostaa:
https://archive.today/xfxOO

Seuraavana päivänä, sunnuntaina, tragedia alkoi silmiemme edessä muuttua joksikin farssia muistuttavaksi.

Päivällä Leonidin VKontakte-sivusto poistettiin, samoin kuin hänen profiili toisessa sosiaalisessa mediassa. Suunnilleen samaan aikaan Oksana Kichatkina (tai joku toinen, jolla oli pääsy hänen käyttäjätililleen) poisti kaikki suruviestit sivultaan ja kirjoitti: “mieheni on elossa ja terve ja tällä hetkellä vietämme tyttäremme kastajaisia”. Tämä kirjoitus on siellä nytkin (maanantai 29.8.) ja Oksana ei ole kirjautunut tililleen siitä lähtien kun tämä päivitys julkaistiin neljältä päivällä sunnuntaina.

Samana päivänä kaksi eri henkilöä ilmoittivat saaneensa yhteyden Oksanaan puhelimitse numerosta, joka ilmoitettiin päivityksessä, joka kertoi Leonidin hautajaisista (kuvakaappaus ylempänä), ja puhuneensa Oksanan ja elävän Leonidin kanssa. Tästä kirjoitti Twitterissä @vasyunin. Aluksi hän kirjoitti: “puhuin äsken “kuolleen pskovilaisen laskuvarjojääkärin kanssa””, sitten lisäsi:
“kuolleesta laskuvarjojääkäristä Pskovista”: Leonid ja Oksana vakuuttavat olevansa elossa ja pyytävät olla soittamatta
https://twitter.com/vasyunin/status/503543434628833280

Suunnilleen samaan aikaan toimittaja Maksim Sereda nauhoitti (Skypen välityksellä) ja latasi VKontakte-palveluun keskustelunsa Oksanan ja Leonidin kanssa (hänen sanojensa mukaan, heidän sanojensa mukaan)
https://vk.com/page-19279447_48589321

Nauhoitus on 4 minuuttia ja 11 sekunttia pitkä. Siinä aluksi vastaa pieni tyttö, sitten luuriin tarttuu Oksana, joka ehdottaa että soittaja puhuu aviomiehelle suoraan, sitten puhuu Leonid, joka ei osoita kuullensa aikaisemmin huhuista hänen kuolemastaan, mutta ei erityisesti ihmettele asiaa, sanoo kyseessä olevan väärinkäsitys, ja että hän on terve ja elossa. Sereda kirjoitti myöhemmin VKontaktissa että seuraavassa puhelussa (jota hän ei ladannut nettiin) Oksana ja Leonid väittivät että heidän käyttäjätilit oli hakkeroitu.

Kaiken tämän aikana Svetlana Viktorovnan sivulla oli edelleen suruteksti, runo ja Leonidin kuva. Paljon myöhemmin, suunnilleen 23 aikoihin, tämäkin päivitys katosi.

Näin. Eli versio, joka tulee mieleen näiden uutisten jälkeen on se, että joku hakkeroi Leonidin ja Oksanan käyttäjätilin, kirjoitti Leonidin seinälle vaimon nimissä (puhelinnumeron hakkeri sai tietää esimerkiksi käyttäjätilin tiedoista), kirjoitti suruviestit Oksanan seinälle, laittoi tämän kaiken kiertämään nettiin, ja kaikki tämä vain todistaakseen että Kichatkin on kuollut, kun tosiasiassa hän on elossa, voi hyvin, eikä muutenkaan ollut Ukrainassa vaan juhlii tyttärensä kastajaisia. Mutta jäljelle jää epäilyjä. Miksi tehdä kaiken tämän, jos Kichatkin on tosiasiassa elossa, pystyy todistamaan tämän helposti ja näin paljastaa väärennöksen? Miksi Svetlana Viktorovnan sivulla oli suruviesti? Miksi hakkeri ilmoitti Oksanan oikean puhelinnumeron kun tämä ei tue väärennöstä millään tavalla, päinvastoin? Jne, paljon muita yksityiskohtia.

Kuitenkin kallistuin tämän version puolelle, koska vaihtoehtoinen versio vaikutti kauhistuttavalta. Kuvitelkaa: jonkun (me ymmärrämme kenen) piti painostaa Oksana Kichatkinia poistamaan tekstit sivultaan ja kirjoittaa valheita siitä, että hänen miehensä on elossa, ja sitten vielä järjestää asiat niin että (puhelunsiirron avulla tai muuten vain puhelimen anastamisella) jotkut ohjeistetut ihmiset vastaisivat puheluihin Leonidin ja Oksanan nimissä… Ja mitä varten tämä kaikki olisi? Uusia valokuvia ei kuitenkaan tule, kuinka kauan ihmisen kuoleman voi pimittää? Tästä tulee jo jonkinlainen salaliittoteoria, minä en yksinkertaisesti uskonut sitä.

...Ja sitten tänään ilmestyi uutisia siitä, että Pskovissa, tarkemmin Vybutahissa, niin kuin oli ilmoitettu, oli vietetty laskuvarjojääkärien hautajaisia, ja näytetty kuvia Kichatkinin ja Osilovin haudoista (Osilovista ei aikaisemmin ole ollut mainintaa missään).
http://slon.ru/fast/russia/v-pskove-proshli-zakrytye-pokhorony-mestnykh-desantnikov-1147710.xhtml

(Lisätty myöhemmin: valokuvat haudoista -
http://slon.ru/fast/russia/opublikovany-fotografii-s-mesta-pokhoron-pskovskikh-desantnikov-1147803.xhtml)

Mikä olisi voinut saada perheen suostumaan Kichatkinin kuoleman peittelyyn? Minulle sanottiin eilen, kun väitteli asiasta Vkontaktissa, mutta minä en halunnut uskoa - kaikki tämä on banaalia, helposti tehtävissä, väitetään että leskeneläkettä maksetaan vain jos perhe on hiljaa ja peittelee, tai sitten lupasivat lisäkorvauksia. No, ehkä näin. Tai jos haluatte erikoisemman version, voin sellaisen esittää. Oksanalla on poika (eri avioliitosta), joka on jo aikuinen, ja joka nyt on varusmiehenä. Voitte viimeistellä tämän version itse. En tiedä mitä tapahtui oikeasti ja tuskin tulen koskaan tietämään.”

Tähän päättyi meidän tarina. Voisin itse ehdottaa kaksi vaihtoehtoa miten tähän voi suhtautua:

1.Tämä kaikki on joku eeppinen väärinkäsitys.

2. Tämä on kaikki osa isoa (todennäköisesti USA:n järjestämää) salaliittoa, jossa ovat mukana Ukrainan armeija, sekä kaksi yleensä luotettavaa ja riippumatonta venäläistä mediaa. Salaliiton tavoite saattaa olla lopulta tuoda GMO-elintarvikkeet suomalaisten ruokapöytään.

3. Tom Packalen, ota koppi.

Ei kommentteja: