perjantai 4. maaliskuuta 2022

Sota Ukrainassa - kommentteja tilanteesta 4.3.

Sota Ukrainassa on jatkunut nyt 8 päivää - on pienen tilannepäivityksen aika.

Venäjän armeija ei ole edennyt millään rintamalla paitsi etelässä, jossa Hersonin kaupunki oli ensimmäinen merkittävä asutuskeskus, jonka hyökkääjä sai käsiinsä. Viimeksi kirjoitin, ettei Venäjä pommita siviilikohteita toistaiseksi tarkoituksella: Nyt pommittaa. Turhautuminen on alkanut ja Venäjän armeija välttää lähikontaktia. Raketti- ja tykistöiskujen kohdistaminen asuinalueille on tarkoitus murtaa vastapuolen armeijan ja väestön taistelutahto. Se ei tule onnistumaan, ja seuraava askel onkin kaupunkien metodologinen tuhoaminen. Saa nähdä ollaanko niin pitkällä jo ensi viikolla.

Yksi hyvin symbolinen tapahtuma oli Kiovan tv-tornin pommitus tiistaina. Venäjä ilmeisesti tosiaan ajattelee ukrainalaisia veljeskansana ja oman maan lähtökohdista kuvittelee, että TV-uutisten loppuminen saa paikalliset unohtamaan, kuka olikaan hyökkääjä ja mistä nyt taistellaan. Samanaikaisesti se, että Venäjä pommitti mutta ei yrittänyt ottaa tv-tornia haltuun kertoo siitä, etteivät he enää oleta Kiovan antautuvan lähiaikoina.

Venäjän armeijan eteneminen on ollut vielä tuskaisempaa kuin ensimmäisinä päivinä. Venäjän paljon puhuttu kymmenien kilometrien pituinen sotilassaattue on jämähtänyt paikalleen Kiovan pohjoispuolella ja odottaa nätisti rivissä kuin Raatteentiellä. Internet on täynnä videoita, joissa nähdään toimintakuntoista kalustoa hylättynä Ukrainan pelloille. Joku saattaisi ajatella, että Venäjä on valmistautunut huonosti sotaan. Tosiasiassa Venäjä on valmistautunut tähän sotaan erinomaisesti: Heillä on käytössään krematorioautot joilla omat tappiot voi kätevästi muuttaa tuhkaksi ja vähentää näin omien huoltolinjojen rasitusta. Sotilastappioiden julkaiseminen on lailla kielletty myös rauhan aikana. Duuma hyväksyi lain , joka rankaisee sotilastappioista ”väärien” tietojen levittämisestä viidentoista vuoden vankeudella.

Sen sijaan selvä epäonnistuminen on ollut ”denatsifikaation” PR-puoli. Välillä tuntuu, että historian kirjoista on luettu Natsisaksan hyökkäyksestä Neuvostoliittoon ja päätetty kopioida parhaat palat. Venäjällä on kuuluisa toisesta maailmansodasta kertova laulu, joka alkaa sanoilla:

”Tasan kello neljältä

Kiovaa pommitettiin,

meille kerrottiin

sodan alkaneen.”

Venäjä pommitti Kiovaa kello viisi ja kohta rajan yli vyöryi sotilaskalustoa, joiden kyljessä oli kovasti SS-poliisidivisioonan logoa muistuttava tunnus. Aikanaan natsisaksan propaganda kertoi kotiyleisölle, että hyökkäys oli aivan välttämätön, koska muuten seuraavana päivänä vihollinen olisi hyökännyt ensin. Kuulostaa niin kovin tutulta.

On ollut ilahduttavaa seurata, miten käytännössä koko maailma on nähnyt Venäjän valheiden läpi ja tuominnut hyökkäyssodan yksiselitteisesti. YK:n yleiskokouksessa vain Valko-Venäjä, Eritrea, Pohjois-Korea ja Syyria äänestivät Venäjän puolesta. Suomen ja Ruotsin pitkään varjelema puolueettomuus heitettiin romukoppaan aseavun muodossa. Jopa Sveitsi tuli osaksi pakoterintamaa.

Ulkomaiset yritykset ovat aloittaneet laajan maastapaon Venäjältä: Ei enää Ikeaa, Oraclea, Applea, Nokiaa, S-ryhmää tai ulkomaisia automerkkejä. Nekin, jotka eivät ole vielä lähteneet, lähtevät varmasti pian. Venäläisten käytettävissä olevat tulot ovat laskeneet vuodesta 2013 ja nyt rupla on menettänyt lähes 50% arvostaan kuukaudessa. Tämä tarkoittaa, että samalla rahalla saa puolet vähemmän tuontitavaroita. Jos joku lukijoista on harkinnut venäläisten kulutustavaroiden boikottia, hän on varmastikin havainnut, ettei sellaisia tavaroita juuri ole. Tilanne on tismalleen sama Venäjällä. Länsimaiden taloudellinen erikoisoperaatio Venäjää vastaan on ollut yllättävän yhtenäinen ja musertava. Käytössä on rajoituksia mm. Venäjän keskuspankin varantoihin, joita ei aikaisemmin olla kokeiltu edes Irania vastaan. Tällä hetkellä yksikään ekonomisti ei osaa ennustaa, miten inflaatio kehittyy tänä vuonna.

Tästä huolimatta Putin ja hänen kätyrinsä ovat toistaneet, että sota Ukrainassa jatkuu ”loppuun saakka". Lopulta kyse on kuitenkin siitä, heräävätkö venäläiset koskaan Putinin propagandan aiheuttamasta kauhu-unesta vai jatkavatko he vain elämäänsä sellaisenaan kuten Pohjois-Koreassa. Sota Ukrainassa jatkuu joka tapauksessa vielä vähintään kuukausia.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti