maanantai 11. heinäkuuta 2016

Venäjän uutiskatsaus - viikko 26

Edellisen viikon suomalainen Venäjä-uutisointi on keskittynyt Putinin vierailuun, tarkemmin sanottuna hänen lausuntoonsa Venäjän joukkojen vetämisestä 1500km Suomen rajalta. Intuitiivisesti kaikki varmaankin tiesivät ettei tämä voinut olla totta, mutta lähtivät tarkistamaan kuitenkin. Näin syntyi paljon “uutisia” siitä, etteivät Putinin puheet pitäneetkään paikkansa. Itse päätin kirjoittaa Venäjän ja Turkin suhteiden muutoksista, uudesta anti-terrorismilakipaketista ja laspioikeusasiamiehen erosta.

Venäjän ja Turkin suhteiden normalisoituminen

Venäjä on vaatinut anteeksipyyntöä Turkilta siitä lähtien, kun se ampui venäläisen SU-24 pommittajan Turkin ja Syyrian rajalla marraskuussa 2015. Turkki on jo aikaisemmin pahoitellut koneen alas ampumista, muttei varsinaisesti pyytänyt anteeksi.

Maanantaina Putinin lehdistösihteeri ilmoitti, että Turkin presidentti Erdogan on pyytänyt kirjeellä anteeksi tapahtunuttaTurkki myöhemmin kiisti anteeksipyynnön ja myönsi vain pahoittelut. Tämä ei Venäjää haitannut sillä jo keskiviikkona Putin antoi hallitukselle määräyksen purkaa Turkkiin kohdistuvat matkustajalentoliikenteen määräykset.

Olipa kyse todellisesta anteeksipyynnöstä tai siitä, että Venäjä tulkitsi sanat haluamallaan tavalla, on selvää, että suhteiden lähentymistä edelsivät neuvottelut, joissa molemmat maat pyrkivät nyt saatuun lopputulokseen. Putin ja Erdogan ovat samasta puusta veistetty: Molemmat ovat autoritäärisiä entisten suurvaltojen johtajia, joiden politiikkaa ohjaavat arvojen sijaan geopoliittiset tavoitteet. Turkki tarvitsi takaisin venäläisturistit, jotka toivat aikaisemmin n. 10 % maan matkailuviennistä. Venäjä haluaisi kaverikseen edes yhden NATO-maan, jonka kanssa voi sopia asioista ilman, että pöydälle nousee Krim tai ihmisoikeudet.

Mielenkiintoista tässä on se, että Venäjä sallii matkustajaliikenteen Turkkiin alle vuorokausi sen jälkeen, kun Istanbulin lentokentällä tapahtui 36 ihmisen hengen vaatinut terrori-isku. Alkuperäinen selitys Venäjän lentojen kieltämiselle Turkkiin oli maan heikko turvallisuustilanne.

Antiterrorismi-lakipaketti hyväksyttiin parlamentissa ja senaatissa

Venäjän parlamentin kuudes kokoonpano piti viimeisen istuntonsa 24. kesäkuuta, mutta ehtii jättää jälkeensä vielä yhden järjettömän lakipaketin. Terrorismin torjuntaan tarkoitettu laki sisältää mm. seuraavat kohdat:

  • Teleoperaattoreiden on säilytettävä tallenteet kaikista heidän kauttansa kulkevista puheluista ja tekstiviesteistä kuuden kuukauden ajan, sekä teletunnistetiedot kolmen vuoden ajan. Turvallisuusviranomaisilla on oltava vapaa pääsy näihin tietoihin.
  • Kaikki tietoliikenteen tarjoajat (nettisivut, puhelinsovellukset, sosiaaliset mediat jne.), jotka käyttävät tiedonsiirrossaan salausta, ovat velvoitettuja auttamaan turvallisuusviranomaisia purkamaan suojaus pyydettäessä.
  • Lähetystyö on tästä lähtien sallittu ainoastaan ennakkoon rekisteröidyille yhteisöille ja vain tähän tarkoitukseen rekisteröidyissä tiloissa.
  • Postipalveluiden tarjoajat ovat tästä lähtien velvoitettuja tarkistamaan postipaketit kiellettyjen tavaroiden kuten rahan, huumeiden tai aseiden varalta.

145 miljoonan ihmisen kaikki puhelut tallennettuna puolen vuoden ajan. Alustavien arvioiden mukaan teleoperaattorit joutuvat käyttämään 70 miljardia euroa uusien datakeskusten rakentamiseen. Puhelut kallistuvat, teleoperaattoreiden voitot muuttuvat tappioiksi ja valtio jää ilman veroja. Terrorismin ja muun rikollisuuden torjunta hankaloituu, sillä jatkossa rikolliset tietävät varmasti, että heidän puhelunsa tallennetaan. Tavallisten kansalaisten puhelut ovat FSB:n kuunneltavissa, eikä FSB:tä valvo kukaan.

On myös täysin epäselvää, onko pykälä internet-liikenteen salauksen purkamisesta käytännössä toteutettavissa. Yli puolet tämän päivän tietoliikenteestä käyttää jotain salausmenetelmää, ja useimmiten tämä salaus ei ole nettisivustojen ylläpitäjien purettavissa. Yleisintä HTTPS-protokollaa käyttävät myös Venäjän valtion eri sivustot. Koko pankkien välinen maksuliikenne taas perustuu PCI DSS-standardiin, jota hallinnoi luottokorttiyhtiöiden perustama elin. Se, tai mikään muukaan salausprotokollien ylläpitäjä ei tule luovuttamaan avaimiaan FSB:lle, koska se tarkoittaisi käytännössä heidän liiketoimintansa loppua.

Kun keskustelu Venäjän vastaisista pakotteista kävi kuumimmillaan, pohdittiin suljetaanko Venäjä SWIFT-pankkimaksujärjestelmän ulkopuolelle. Tämä lakipaketti edustaa “tunkekaa innovaatiot perseeseenne”-ajattelua ylimmällä valtion tasolla. Jos se pannaan täytäntöön, Venäjä käytännössä sulkee itsensä SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle. Kirjoitin “jos”, koska venäläisen perinteen mukaisesti lakien ankaruus kompensoidaan niiden valikoivalla täytäntöönpanolla. Tämänkin lain kohdalla saattaa käydä niin, etteivät yritykset noudata sitä ja valtio soveltaa lakia vain sulkeakseen epätoivottuja sivustoja.

Parlamentin ylähuone hyväksyi lakipaketin keskiviikkona äänin 141 puolesta, 5 vastaan. Enää puuttuu Putinin allekirjoitus. Ja hän toki allekirjoittaa sen, koska mikään merkittävä lakialoite ei etene parlamentissa, ellei sillä ole Kremlin tukea.

Venäjän lapsioikeusasiamies Astahov eroaa tehtävästään.

Tällä viikolla Venäjältä tuli hyviäkin uutisia: Suomalaisillekin tuttu Venäjän lapsioikeusasiamies eroaa tehtävästäänKirjoitin kolme vuotta sitten pitkän tekstin Astahovin henkilöhistoriasta, josta todennäköisesti paljastuu miksi pidän hänen eroaan hyvänä uutisena.

Mutta miksi nyt? Yleisin selitys liittyy kolme viikkoa sitten Venäjän Karjalassa tapahtuneeseen onnettomuuteen, jossa hukkui 15 lasta. Astahov kävi paikallisessa sairaalassa katsomassa selviytyneitä lapsia ja tapaamisesta levisi video, jossa Astahov virnistää ja kysyy “Noh, mites teidän uintiretki sujui?”. Tämän jälkeen Kremlissä ilmeisesti päätettiin hankkia Astahovin paikalle ihmisen, joka olisi vähän tahdikkaampi ja jonka sanomisia ei tarvitsisi lehdistötilaisuuksissa jatkuvasti selittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti